Hlavní obsah

Egyptská vláda to riskne. Čtyři sfingy z Karnaku chce přemístit na kruhový objezd v Káhiře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egyptská vláda se chystá přemístit několik tisíc let staré sochy z proslulého chrámového komplexu Karnak u Luxoru na kruhový objezd v centru Káhiry.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Sfingy s beraní hlavou představující staroegyptského boha Amona v chrámovém komplexu Karnak nedaleko Luxoru.

Článek

Na náměstí Tahrír mají být v rámci jeho rekonstrukce vztyčené čtyři sfingy s beraní hlavou a obelisk, které se už převážejí z Karnaku do metropole.

Kontroverzní rozhodnutí vyvolalo odpor a zvedlo vlnu pochybností ohledně toho, jak Egypt zachází se svým kulturním dědictvím z dob faraónů, uvedl izraelský list Ha´arec.

Krok kritizují zejména archeologové. Podle nich nové umístění sochy poškodí, neboť Káhira patří k městům s největším znečištěním ovzduší na světě.

„Sfingy vznikly z pískovce a stojí v suchém podnebí Luxoru. Pokud budou převezeny na náměstí Tahrír, poškodí je působení oxidu uhličitého a oxidu uhelnatého,“ řekla egyptoložka Monica Hannaová agentuře AP.

Ta už spolu s místní nevládní organizací a členem parlamentu podala stížnost k soudu. Díky tomu vyšlo najevo, že o rekonstrukci náměstí nejednal egyptský parlament.

Egypt se chlubí novými archeologickými objevy v Luxoru

Věda a školy

Záměr přemístit sfingy ale hájí egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. Argumentuje tím, že také na Západě, například v Londýně, Paříži či v New Yorku, jsou na náměstích tisíce let staré obelisky. Hannaová však podotýká, že i tyto památky jsou tím ohrožené.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Známá cesta sfing v chrámovém komplexu Karnak.

Generální tajemník egyptské Nejvyšší rady pro starožitnosti Mustafa Vaziri dodal, že vláda „dělá všechno” aby památky ochránila. Podle něj tyto sfingy nebyly součástí známé cesty sfing v Luxoru, ale byly umístěné za chrámem v Karnaku.

V Řecku odkryli královské hrobky. Přinesly další důkaz o kontaktu antických civilizací

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám