Hlavní obsah

Egypt se chlubí novými archeologickými objevy v Luxoru

Egyptské ministerstvo pro památky minulý týden odhalilo dvě nová archeologická naleziště v západní části Údolí králů u Luxoru, známé jako Západní údolí či Údolí opic. Poblíž samotného města Luxoru se navíc tento týden odhalilo množství pozoruhodných sarkofágů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Luxoru objevili dvě nová archeologická nalezištěVideo: Reuters

 
Článek

Egyptský tým archeologů vedený Zahimem Hawassem objevil v Údolí králů na místě, kde výzkumníci pracují již od roku 2017, doslova průmyslovou zónu, včetně třiceti dílen.

„Je to poprvé, co jsme zde spatřili skutečně průmyslovou oblast, která sloužila dělníkům, kteří pracovali na zdobení rakví i výzdobě tehdejšího nábytku a veškerých dalších artefaktů,“ libuje si Hawass podle agentury Reuters.

V egyptském Luxoru zpřístupnili dvě nové hrobky

Cestování

Kromě jiných objevů našli archeologové na místě také prsten z posvátných brouků skarabů, stejně tak stovky korálků a zlatých předmětů, kterými se zdobily královské hrobky.

V druhé části Údolí králů, takzvaném Východním údolí, vědci též objevili neznámý hrob.

Dvacet starověkých sarkofágů

Tento týden bylo navíc rovněž v Luxoru objeveno nejméně 20 starověkých dřevěných sarkofágů. Podle tamního ministerstva jde o „největší a nejvýznamnější“ nález za poslední léta.

Hieroglyfy bohatě zdobené a barevné sarkofágy byly objeveny v rozsáhlé archeologické lokalitě na západním břehu Nilu, v thébské nekropoli nedaleko dnešního moderního města Luxor.

Stáří památek není jasné, pohřebiště zařazené na seznamu světového dědictví UNESCO totiž zahrnuje hrobky od Střední a Nové říše až po takzvané Pozdní období, kdy byl Egypt zčásti pod perskou nadvládou (1994 až 332 před naším letopočtem).

Luxor je jednou z nejnavštěvovanějších turistických destinací v zemi. Lidé kromě nekropolí, včetně slavného Údolí králů, míří také na parníky, které odtud odplouvají na výlety po Nilu.

Egypt se v posledních letech snaží o nových nálezech důkladně informovat, aby nalákal více návštěvníků – turistický sektor tam tvrdě zasáhlo povstání a politické nepokoje arabského jara v roce 2011.

Reklama

Související články

Pompeje vydaly „poklad kouzelnice“

Starověké Pompeje vydávají i staletí po svém znovuobjevení pozoruhodné poklady. Polodrahokamy, jantar, skleněná perla s tváří boha Dionýsa, ale i knoflíky...

Výběr článků

Načítám