Hlavní obsah

„Drahý světe, stačí vám to jako důkaz?“ Izraelci ukázali vybavení tunelu pod nemocnicí Šifá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozsáhlé vybavení vyztuženého tunelu pod nemocnicí aš-Šifá v Pásmu Gazy ukázala ve středu na novém videu izraelská armáda. Na záběrech je mimo jiné vidět koupelna, kuchyňka, postele i klimatizovaná místnost, která podle vojáků sloužila jako velitelské stanoviště Hamásu. Židovský stát od počátku operace tvrdí, že palestinští teroristé největší nemocnici v Gaze využívají ke krytí svých vojenských aktivit.

Tunely Hamásu pod nemocnicí aš-ŠifáVideo: AP

 
Článek

Když izraelští vojáci v nemocnici aš-Šifá minulý týden ohlásili nález tunelu, podzemní chodba končila po zhruba 55 metrech u pancéřových dveří, zveřejnil web The Times of Israel. Nyní zveřejněné záběry podle armády ukazují to, co nalezli po proražení tohoto vchodu.

„To je způsob, jakým přežívají, protože používají nemocnici jako lidský štít, který je chrání,“ říká na videu plukovník Elad Tsuri, velitel izraelské obrněné brigády, která tunel našla. „A mohou tu zůstat dlouho. Uvnitř je místnost s klimatizací,“ dodává.

Křídlo tunelu, které vede ven z nemocnice do města, je podle něj zablokované. „Věděli, že sem přijdeme,“ říká Tsuri na adresu Hamásu.

Izrael zatkl ředitele nemocnice aš-Šifá. Vyslýchá ho Šin Bet

Blízký a Střední východ

Tunel na videu se podle izraelské armády nachází pod takzvanou „katarskou“ budovou nemocnice. Zmíněná část zdravotnického komplexu byla otevřena v roce 2014, některé podzemní bunkry pod nemocnicí byly vybudovány už v 80. letech, kdy bylo Pásmo Gazy pod kontrolou Izraele.

Izraelská armáda rovněž ukázala další záběry vyskládaných zbraní, granátů a výbušnin, které se podle ní v posledních dnech našly v nemocnici a automobilech v jejím bezprostředním okolí. Nálezy prvních zbraní a tunelů v areálu nemocnice vojáci židovského státu ohlásili už v polovině minulého týdne, kdy jejich operace v nemocnici aš-Šifá začala.

Židovský stát také zveřejnil videa z bezpečnostních kamer nemocnice, která ukazují některá z rukojmí unesených teroristy Hamásu. Ten už dříve odmítl, že by zdravotnické zařízení používal k vojenským účelům.

Izraelská armáda ve čtvrtek potvrdila, že zatkla ředitele nemocnice aš-Šifá Muhammada Abú Salmíju a vyslýchá ho kvůli aktivitám Hamásu v tomto areálu.

Izrael ukázal záběry teroristů v nemocnici Aš-Šifá

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám