Hlavní obsah

Izrael ukázal záběry teroristů v nemocnici Aš-Šifá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemocnicí Aš-Šifá měla projít část rukojmí unesených teroristy Hamásu, přímo pod ní pak mělo být velitelské středisko Hamásu. Někteří rukojmí skutečně v nemocnici byli, jak ukazují videa získaná z bezpečnostních kamer, byly v ní nalezeny i zbraně. Zatím se ale neprokázalo, že by nemocnice byla skutečně jedním z nervových ústředí. Prostor pod ní však ještě nebyl zcela prozkoumán. Experti uvedli pro list The New York Times, že můžete trvat měsíce, než se podaří získat jasný důkaz.

Izrael zveřejnil záběry, jak Hamás odvádí rukojmí do nemocnice Aš-ŠifáVideo: AP

 
Článek

Izraelské ozbrojené síly (IDF) zveřejnily video, které prokazuje, že dvojice rukojmích unesených při teroristickém útoku 7. října, byla týž den přivezena do nemocnice Aš-Šifá. Videa z CCTV kamer komentoval mluvčí IDF Daniel Hagari.

Na screenshotech z kamer je vidět, jak branou nemocnice Aš-Šifá projíždějí 7. října kolem tři čtvrtě na jedenáct dvě izraelská vozidla, jichž se zmocnili teroristé z Hamásu. V 10:42 hodin je to terénní vozidlo Storm III vycházející z Jeepu Wrangler JK. V 10:53 hodin následuje další unesené vozidlo typu Humvee, ukazují záběry, které IDF zveřejnily a otiskl list The Times of Israel.

Už v 10:50 hodin jsou na nemocničním dvoře zachyceni tři ozbrojení příslušníci Hamásu, kteří vystoupili z bílého pick-upu. Minimálně dva mají útočné pušky, jeden je v tmavém triku, druhý v červeném. Právě tito lidé doprovázejí rukojmí, kteří byli v nemocnici.

Kamera u hlavního vstupu zachytila, jak skupina mužů vleče dalšího muže do nemocnice. Muže nepodpírají, ale táhnou ho a drží tak, aby se nemohl vysmeknout. Muže doprovázejí dva příslušníci Hamásu, kteří vystoupili z bílého pick-upu. Vepředu jde muž v tmavé košili a tmavých kalhotách s automatem, na konci skupiny kráčí muž v červeném tričku.

Foto: Novinky, Mapy.cz

Izraelská armáda zveřejnila na konci října mapu nemocnice Aš-Šífá s místy, kde operuje Hamás.

„Tady můžete vidět, jak Hamás bere rukojmí do areálu. Vedou ho do dovnitř do nemocnice, i když dokonce nevypadá na to, že by potřeboval ošetřit,“ uvedl Hagari a dodal, že video bylo posláno zemím, z nichž by měli unesení pocházet, tedy do Nepálu a Thajska. Zdravotní stav drženého muže na záběrech je nicméně neznámý.

Když muže vlekli před hlavním vchodem, bylo vidět, že ho chvíli drží člověk v tričku bez rukávu, který má v ruce sekáček na maso.

Na dalším záběru je přivážen zraněný na pojízdném lůžku. Zdravotník mu otevírá, jeden člověk v tmavém triku a kalhotách ho veze, druhý stojí vedle a odtlačuje další lidi. Tomu visí přes rameno u pasu útočná puška. Zbraň má u sebe i muž v civilních šatech v červeném tričku, který se objevil i na jiných záběrech.

Zraněný má krev na levé ruce a pravé lýtko mu visí z lůžka dolů a nikdo se mu ji nepokouší dát na lůžko. Rychle ho vezou do pokoje. „Teroristé střeží místnost,“ zdůraznil Hagari.

Mluvčí dodal, že zatím není jasné, kde oba rukojmí jsou: „Dosud jsme tyto dva rukojmí nelokalizovali a nezachránili je. Nevíme, kde jsou. To jsou rukojmí, které potřebujeme zachránit.“

Izraelská armáda našla u nemocnice Aš-Šifá v Gaze tělo ženy unesené Hamásem

Blízký a Střední východ

Vedení Hamásu záběry napřed nekomentovalo. Následně uvedlo podle televize ABC, že rukojmí skutečně byli odvezeni do nemocnice: „Vystavili jsme naše bojovníky riziku, abychom zajistili zraněným rukojmím nejlepší možné ošetření v nemocnicích v Pásmu Gazy.“

Pominulo, že zraněni byli právě při teroristickém útoku Hamásu, který je gangstersky unesl, a kdyby na Izrael nezaútočil, žádný z nich by ošetření nepotřeboval.

Unesenou měli zabít v nemocnici

Izraelská armáda současně zveřejnila mapku s místy u nemocnice, kde byla nalezena těla zabitých izraelských vojáků Jehuda Weiise a Noy Marcianové. Ta podle něj měla být zavražděna v nemocnici, pro což ale mluvčí neuvedl důkaz.

„Noa byla unesena do bytu vedle nemocnice Aš-Šifá, při náletu IDF na Gazu byl zabit terorista, který ji hlídal,“ uvedl Hagari. Sama byla 9. října zraněna.

„Zpráva z patologie říká, že Marcianová byla zraněna při náletu, ale ne život ohrožujícím způsobem, což je v rozporu se lží publikovanou Hamásem, podle které byla Marcianová zabita při náletu IDF. Podle zpravodajských informací, dobrých zpravodajských informací, byla Noa dopravena za zdi nemocnice Aš-Šifá. Tam ji teroristé z Hamásu zavraždili,“ uvedl Hagari. Podle něj odmítla spolupracovat. Místo, kde bylo její tělo nalezeno, ukázal velitel 7. obrněné brigády plukovník Elad Curi.

Šachta do tunelu a pár zbraní

Izraelská armáda také zveřejnila záběry vstupu do tunelu pod nemocnicí. Vstupní šachta vedla do deset metrů hlubokého tunelu. Na jeho konci se ale ve vzdálenosti 50 metrů ukázaly pancéřované dveře. Panuje podezření, že je u nich nastražena nálož.

Už dříve IDF zveřejnily záběry zbraní a munice nalezené v nemocnici, mezi nimiž bylo asi 60 kusů zásobníků do kalašnikovů, ruční granáty a minometné granáty. U některých záběrů je ale jasné, že jde o posbírané zbraně a vyskládané tak, aby bylo jasné, co se nalezlo. Nejsou proto vidět na místech nálezů a mezi informacemi televize Fox News a IDF jsou nesrovnalosti. Tým Fox News natočil na zařízení na magnetickou rezonanci dva automaty AK-47, IDF ale na svém měla jen jednu. Na tyto nesrovnalosti upozornila i CNN.

Experti oslovení listem The New York Times uvedli, že můžete trvat měsíce, než se podaří získat jasný důkaz, že tunely pod nemocnicí sloužily jako velitelské centrum Hamásu. A možná nikdy žádný nebude. Izraelské a americké tajné služby přitom jsou přesvědčené, že by tam velitelské středisko mělo být.

Izraelci našli pod nemocnicí tunel 55 metrů dlouhý

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám