Hlavní obsah

Do půl roku opustíme NATO, tvrdí turecký politik. Jeho slova rezonují v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Pozdvižení způsobil turecký podnikatel s blízkými vazbami na prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Ethem Sancak. Ve svém posledním rozhovoru řekl, že Turecko do šesti měsíců opustí Severoatlantickou alianci. Jeho vyjádření neuniklo ruské státní agentuře TASS.

Foto: Profimedia.cz

Turecký byznysmen a místopředseda Patriotické strany Ethem Sancak

Článek

„Turecko opustí NATO do půl roku. Aliance nás k tomu nutí svými provokacemi. Štve nás proti Řecku, snaží se nás dostat do víru dění na Blízkém východě a sami vidíte akce proti koránu ve Švédsku a Nizozemsku. Vystoupení z NATO se stalo naléhavým a nutným,“ řekl Sancak, podle něhož Turci začali pociťovat velké sympatie vůči Rusku a (prezidentovi Vladimiru) Putinovi.

Sancak je místopředsedou mimoparlamentní Patriotické strany, která je považována za silně proruskou i pročínskou. Názory o tom, že by Turecko mělo NATO opustit, razí dlouhodobě. V posledních dnech strana pořádá v tureckých městech demonstrace.

Sancakova rozhovoru, ačkoli se jedná o slovo člena minoritní strany, si pochopitelně všímají ruské servery. Jeho názor reflektovala také státní agentura TASS. Rusko bojuje proti rozšiřování NATO na východ, a prezident Putin tím ospravedlňoval agresi na Ukrajině.

Turecko je v souvislosti s NATO v posledních měsících hodně diskutované, protože blokuje přijetí Švédska a Finska do aliance.

Po obou zemích Ankara žádá, aby vydaly desítky politických oponentů, které Turecko považuje za teroristy napojené na Stranu kurdských pracujících (PKK). Tu považuje Ankara za teroristickou skupinu.

Nemáte respekt k islámu, nepodpoříme váš vstup do NATO, vzkázal Erdogan Švédsku

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám