Hlavní obsah

Dá-li Bůh, brzy je všechny vymýtíme svými děly a tanky, řekl Erdogan na adresu kurdských milic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecko v odvetě za atentát v Istanbulu 13. listopadu začalo útočit na pozice kurdských milic YPG a PKK na severu Sýrie a v iráckém Kurdistánu. Právě jim totiž atentát připisuje. Prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan v úterý slíbil, že vymýtí terorismus ohrožující národní bezpečnost.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Odpověděli jsme na podlý útok, který stál život šest nevinných lidí, zničením teroristických cílů v severním Iráku a Sýrii. Už několik dní na teroristy útočíme svými letadly, děly a zbraněmi. Dá-li Bůh, všechny je co nejdříve vymýtíme našimi tanky a vojáky,“ uvedl Erdogan.

Turecko podle něj zná polohu i totožnost teroristů, na které útočí. „Víme také, kdo je zašťiťuje, vyzbrojuje a podporuje,“ poznamenal.

V neděli Turecko zahájilo operaci Claw-Sword jako odvetu za atentát v Istanbulu, při kterém před devíti dny zemřelo šest lidí a dalších 81 bylo zraněných. Pozemní operaci naznačil Erdogan už v pondělí se slovy, že Turecko nemůže mlčet.

Do letecké části operace byly vyslány stíhačky F-16 a drony. Jejich cílem byly úkryty, bunkry či skladiště milicí PKK a YPG, které Turecko považuje za propojené. Podle kurdských zdrojů mířil útok na okolí Irbílu a v Koji byla zasažena i nemocnice. Jen v Sýrii při útocích podle exilové organizace SOHR zemřelo 31 osob.

Rusko vyzývá Turecko ke „zdrženlivosti“ v Sýrii

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám