Hlavní obsah

Čtyři mrtví a přes dvě stě zraněných na demonstraci v Jemenu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná
Aktualizováno

Přes dvě stě lidí bylo v pátek zraněno při zásahu proti demonstraci v jemenském městě Taízz. Čtyři lidé zahynuli, uvedla agentura BBC. Třináct lidí bylo zabito při podobném zásahu také v Sýrii. Postřeleno bylo v Taízzu 25 osob, dalších 200 muselo být ošetřeno, protože se nadýchaly slzného plynu.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Protivládní protest v Jemenu

Článek

Tento týden zažil Jemen několik tvrdých zásahů proti protivládním demonstrantům, které si vyžádaly na dvě desítky obětí. Nejtvrdší byly právě zásahy v Hudajdě a Taízzu. [celá zpráva]

Demonstranti už dva měsíce požadují demisi prezidenta Aliho Abdulláha Salíha. Ten ale nemíní z postu odejít.

Když se pokusily smír dojednat sousední země z oblasti Perského zálivu, označil to prezident za násilné vměšování.

Třináct zabitých v Sýrii

V pátek se konaly demonstrace také v Sýrii. Podle agentury AP bezpečnostní síly ve městě Dará, kde protesty vypukly nejdříve, zabily třináct osob.

Nejmenovaný očitý svědek agentuře Reuters telefonicky z Dará řekl, že tam demonstranti zapálili kancelář vládní strany Baas a zničili kamennou sochu Basila Asada, zesnulého staršího bratra současného prezidenta Bašára Asada.

Syrská tisková agentura SANA o demonstrantech psala jako o banditech: "Ozbrojení muži, kteří pronikli mezi účastníky pokojné demonstrace, zaútočili na elektrárenskou společnost a televizní stanici a začali střílet ostrými náboji i do demonstrantů a příslušníků bezpečnostních sil. To jasně dokazuje, že to jsou lidé, kteří to myslí se Sýrií špatně."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám