Hlavní obsah

Clintonová podpořila myšlenku palestinského státu

Právo, Jaroslav Zbožínek, Jiří Roškot
JERUZALÉM

Požadavek řešit blízkovýchodní krizi na základě mírového soužití dvou států, židovského a palestinského, zdůraznila při úterním jednání s izraelským prezidentem Šimonem Peresem v Jeruzalémě americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Zároveň vyjádřila podporu USA Izraeli v jeho úsilí o vlastní bezpečnost před úroky palestinských radikálů.

Článek

"Není pochyb, že žádný stát, včetně Izraele, nemůže zůstat se složenýma rukama, když je jeho obyvatelstvo vystaveno raketovému ostřelování,“ zdůraznila Clintonová v narážce na nedávné útoky palestinských extremistů z pásma Gazy.

Peres vyjádřil přesvědčení, že designovaný premiér Benjamin Netanjahu bude pokračovat v mírových jednáních s Palestinci a bude respektovat všechny dosavadní dohody. Netanjahu, s nímž se Clintonová měla setkat týž den, je ale znám jako politik, který existenci palestinského státu nepodporuje.

Šéfka americké diplomacie nicméně ujistila Perese, že Spojené státy chtějí spolupracovat s jakoukoli izraelskou vládou, která „bude reprezentovat demokratickou vůli izraelského lidu“.

Po jednání s Peresem navštívila Clintonová památník židovským obětem holokaustu Jad Vašem a později se setkala i s ministryní zahraničí Cipi Livniovou.

Ve středu se v Ramalláhu setká s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem, s nímž chce jednat zejména o humanitární situaci v pásmu Gazy. Clintonová je na své první blízkovýchodní cestě ve funkci ministryně zahraničí.

:. Clintonová u památníku židovským obětem holokaustu Jad Vašemfoto: ČTK/AP

Idyla mezi bývalou newyorskou Hillary Clintonovou a americkou židovskou komunitou zřejmě skončila. Šéfka diplomacie, která se jako senátorka prezentovala jako jednoznačný stoupenec Izraele, totiž před úterní návštěvou Jeruzaléma vyslala důrazný signál, že Spojeným státům vadí blokování humanitární pomoci Palestincům v Gaze, přestože tam vládne Hamás.

Minulý týden například až po osobní intervenci senátora Johna Kerryho, který byl právě v Gaze, pustil Izrael do pásma kamióny s těstovinami, které podle jeho úřadů prý nejsou humanitární pomocí.

Američtí Židé však požadavky vůči Izraeli vnímají skoro jako zradu. „Jsem překvapen postojem vlády USA a ministryně,“ prohlásil Mortimer Zuckerman, vydavatel listu New York Daily News. „Měl jsem ji radši jako senátorku,“ prohlásil člen státní legislativy Dov Hikind.

Clintonová se dostala na mušku americké židovské komunity poprvé už v roce 1999, kdy se jako první dáma políbila s manželkou palestinského předáka Jásira Arafata, která prohlásila, že Izrael nenávidí. V 90. letech se Clintonová několikrát vyslovila pro vytvoření palestinského státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám