Hlavní obsah

Britskou džihádistku Bílou vdovu v Sýrii zabili Američané

– Londýn

Při americkém náletu v Sýrii byla zabita nejznámější britská džihádistka a bývalá punková hudebnice Sally Jonesová. Uvedla to televize SkyNews. Padesátiletá Jonesová se vydala do Sýrie i se svým synem a připojili se k samozvanému Islámskému státu. Jonesová se následně stala jednou z hlavních náborářů dobrovolníků pro tábor extremistů.

Foto: repro Sky News

Bílá vdova Sally Jonesová

Článek

O jejím zabití při útoku bezpilotního stroje v blízkosti syrsko-irácké hranice informovala americká CIA britskou vládu už v červnu. Není jasné, zda při náletu přišel o život také dvanáctiletý syn Jonesové Jojo, informovala stanice SkyNews.

Jonesová se vydala do Sýrie před čtyřmi lety a média jí v posledních dvou letech přezdívala Bílá vdova, jelikož její 21letý manžel a hacker Islámského státu Junaid Hussain byl rovněž zabit při americkém náletu. Hussain si už dříve v Británii odpykal trest vězení za to, že na internetu zveřejnil adresu expremiéra Tonyho Blaira.

Sally Jonesová

Někdejší punkrocková zpěvačka z anglického hrabství Kent Jonesová se svým manželem podle dřívější reportáže SkyNews prostřednictvím internetu lákali do řad Islámského státu další Brity a nabádali je k útokům v Británii.

Na Twitteru vyhrožovala vraždami

Po smrti svého manžela se měla Jonesová stát velitelkou ženského oddílu praporu někdejšího jemenského džihádisty Anwara al-Awlakiho. Jednotka měla za úkol plánování a vedení útoků proti Západu.

Jonesová využívala často sociální síť Twitter, na které zveřejňovala i své fotografie v burce. „Vy křesťané musíte být všichni sťati krásně oblým nožem a napíchnuti na plot v Rakce. Přijďte, a já to pro vás udělám,“ psala v jednom z příspěvků.

SkyNews však hovořila s jinou ženou, která se přidala k Islámskému státu, a ta tvrdila, že Jonesová není v Sýrii šťastná a chtěla by se vrátit do Británie.

Reklama

Výběr článků

Načítám