Hlavní obsah

BBC stále odmítá nazvat Hamás teroristy, lidé protestují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská zpravodajská televize BBC sklízí čím dál silnější kritiku za to, že odmítá hnutí Hamás označit za teroristickou organizaci. Navzdory tomu, že jeho členové zmasakrovali v Izraeli na 1300 lidí, většinou civilistů, hovoří BBC nadále o „radikálech“ či „bojovnících“. V pondělí večer se kvůli tomu před jejím sídlem konala demonstrace. Někteří redaktoři BBC na sociálních sítích podporují příspěvky oslavující brutální útok Hamásu.

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace proti BBC v Londýně

Článek

Lidé na protestním shromáždění vyjadřovali nespokojenost se způsobem, jakým BBC o Hamásu informuje. „Když může král nazývat Hamás teroristy, můžete tak učinit i vy,“ připomněli stanici, že ani britský král Karel III. se tomuto označení nevyhýbá. Další slogan „Masakrování židovských dětí se nazývá terorismem“ upozorňuje na dvojí metr BBC, která střelbu islamisty v Bruselu, při níž zemřeli dva švédští občané, za teror bez váhání označila.

Protestující také nesli transparenty s fotkami a informacemi o unesených Izraelcích.

„Úkolem BBC je předkládat posluchačům fakta a nechat je rozhodnout, co si myslí,“ uvedl na sociální síti X, dříve známé jako Twitter, dlouholetý zpravodaj BBC John Simpson.

Hamás zavraždil seniorku, která přežila Terezín

Zahraniční

Podobně se vyjádřil i ředitel editoriální politiky BBC David Jordan, který uvedl, že tato britská televize bude postupovat tak, aby její „žurnalistika byla i nadále věcná, přesná, nestranná a pravdivá“.

„Jde o to, abychom zajistili, že všichni posluchači budou důvěřovat informacím, které jim poskytujeme, a že si nebudou myslet, že k tomu BBC přistupuje pouze z jedné strany konfliktu,“ uvedl Jordan pro televizi Channel 4, na kterou odkazuje BBC.

Hnutí Hamás tak britská zpravodajská televize označuje za radikální organizaci a jeho bojovníky za radikály či ozbrojence.

S tím ale nesouhlasí například britský ministr obrany Grant Schapps. „Nejsou to (členové teroristického hnutí Hamás) bojovníci za svobodu, nejsou to ozbrojenci, jsou to prostě a jednoduše teroristé a je pozoruhodné vidět, že když navštívíte webové stránky BBC, tak se tam o nich stále mluví jako o ozbrojencích a nenazývají je teroristy,“ uvedl Schapps.

Porušilo by to prý nestrannost

„Nazvat někoho teroristou znamená, že se stavíte na jednu stranu a přestáváte k situaci přistupovat s náležitou nestranností,“ vysvětlil Simpson.

Slovo terorista je totiž podle BBC „spíše překážkou než pomůckou pro porozumění“. „Měli bychom našim posluchačům zprostředkovat všechny důsledky činu tím, že popíšeme, co se stalo,“ stojí ve směrnici BBC, podle které by se její redaktoři měli řídit.

„Měli bychom používat slova, která konkrétně popisují pachatele, jako jsou ‚atentátník‘, ‚útočník‘, ‚střelec‘, ‚únosce‘, ‚povstalec‘, a ‚bojovník‘. Neměli bychom přejímat slova jiných za svoje; naší povinností je zůstat objektivní a informovat způsobem, který našim posluchačům umožní, aby si sami udělali úsudek o tom, kdo komu co dělá,“ cituje BBC ze svých směrnic.

Karel III. má jiný názor

„Jeho Veličenstvo je zděšeno barbarskými teroristickými činy v Izraeli a odsuzuje je,“ uvedl podle listu The Telegraph tiskový mluvčí buckinghamského paláce.

Podobně odsoudil činy teroristického hnutí Hamás i princ William, který je označil za „hrůzy způsobené teroristickým útokem Hamásu“.

Někteří redaktoři BBC oslavují Hamás

Zatímco se BBC odkazuje na nestrannost, její blízkovýchodní redaktoři ospravedlňují útok teroristického hnutí Hamás ze 7. října a podporují příspěvky, které označují teroristický útok za „ráno naděje“. V jiné zprávě o tom informoval deník The Telegraph, podle kterého tak mělo učinit několik reportérů z BBC News Arabic.

Britský deník dále citoval jiného novináře BBC, který měl na Twitteru napsat, že „elita Izraele teď brečí v koutě“.

K chování na sociálních sítích redaktorů BBC News Arabic se vyjádřila i členka parlamentu Spojeného království a předsedkyně Výboru pro kulturu, média a sport Caroline Dinenageová.

„Na jazyku záleží a je nezbytné, aby všichni novináři, zejména naši veřejnoprávní vysílatelé, informovali o srdcervoucích událostech v Izraeli a Gaze s maximální citlivostí a nestranností,“ uvedla Dinenageová.

„V Izraeli není nikdo nevinný civilista“

Na protiizraelské komentáře redaktorů BBC se podívalo arabské oddělení Výboru pro přesnost zpravodajství a analýzy na Blízkém východě (CAMERA), což je nevládní organizace sídlící v USA, která vede kampaň za „přesné a vyvážené“ zpravodajství o Izraeli.

Výbor podle britského listu The Telegraph objevil aktivity nejméně šesti novinářů BBC a jednoho externisty, kteří na sociálních sítích měli vyjádři „protiizraelskou zaujatost“.

Jedním z nich měl být i seniorní novinář vysílání BBC News Mahmúd Šelejb, který měl na Twitteru naznačit, že všichni Izraelci jsou ve skutečnosti „bojovníci“, žádní civilisté.

Foto: Profimedia.cz

Účastník demonstrace s transparentem v ruce

„(Vidím) před sebou na Al-Džazíře, jak jejich (izraelští) takzvaní civilisté stojí ozbrojeni po boku policie a střílejí, protože mezi mladými lidmi v podstatě žádné civilisty nemají,“ uvedl podle britského listu Šelejb.

„To je to, co ignoranti často nevědí. Jsem pro to, abychom proti nim bojovali láskou, ano, to je řešení,“ měl dodat seniorní novinář, za jehož příspěvkem měl následovat „emotikon smíchu“.

Podobně se na sociálních sítích měla zachovat i Aya Hossamová, bývalá korespondentka BBC, která měla retweetnout zprávu obsahující větu „sionista musí vědět, že bude žít jako zloděj a uzurpátor“ a která měla sama publikovat protiizraelské příspěvky.

„Každý člen sionistické entity (opis Izraele používaný v arabském a muslimském světě sloužící k dehumanizaci jeho obyvatel - pozn red.) sloužil někdy v životě v armádě, ať už muži nebo ženy. (…) Termín ‚civilisté‘ se vztahuje na zvířata a domácí mazlíčky, kteří tam žijí a kteří nenesou vinu,“ měla napsat v jednom z nich Hossamová.

Zástupci BBC posléze uvedli, že Hossamová v tuto chvíli působí na volné noze a že pro tuto televizi naposledy pracovala „začátkem října“.

Britská zpravodajská televize BBC tyto případy podle jejího vyjádření „naléhavě vyšetřuje“. K čemu ale došla, zatím není jasné.

Hizballáh vyhlásil na středu Den hněvu

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám