Hlavní obsah

Bašár Asad nevydrží dlouho, říká jeho strýc pučista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Syrský prezident Bašár Asad se neudrží dlouho u moci, řekl tento týden BBC jeho strýc Rifát. Podle něj je úroveň násilí v ulicích už příliš vysoká, aby mohl odpor úspěšně potlačit.

Foto: Profimedia.cz

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

„Problémy se rozšířily po celé Sýrii. Není místo, kde uniknete násilí, takže si nemyslím, že by mohl vydržet u moci,“ řekl Rifat. Současně ale zmínil, že situace v Sýrii je komplikovaná, že mnoho lidí stále věří Asadově rodině. Podle něj by to ukázaly svobodné volby, které by se v zemi konaly.

„Pak byste poznali, že Asadova rodina je mnohem důležitější než některé bezvýznamné (opoziční)  figurky, které vidíte nyní v televizi,“ řekl Rihat.

Otázkou ovšem je, zda by po roce bojů mohl ve volbách uspět Bašár Asad. Rihat proto vidí šanci pro sebe, i když i on má krev na rukou. V roce 1982 vedl útok armády na město Hamá, kde se vzbouřilo Muslimské bratrstvo. Zásah si vyžádal deset až dvacet tisíc obětí.

O dva roky později se Rihat pokusil svrhnout svého bratra Hafíze, který se zotavoval z infarktu. to se mu nepovedlo. a byl vyslán do ciziny, i když si ponechal funkci viceprezidenta.

Odstaven byl v roce 2000, kdy se po smrti Hafíze chopil moci jeho syn Bašár. Dál žije ve Francii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám