Hlavní obsah

Atentát v Bagdádu si vyžádal na 150 mrtvých a zraněných

Bagdád

Počet obětí pondělního ranního dvojitého sebevražedného útoku v centru Bagdádu výrazně stoupl. Podle iráckých představitelů si vyžádal 38 mrtvých a 105 zraněných, uvedla agentura AP. Irácké ministerstvo vnitra přiznalo oficiálně zatím 26 mrtvých a 95 zraněných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Necelé tři desítky obětí si vyžádal útok v BagdáduVideo: Reuters

 
Článek

Už v době, kdy mrtvých bylo hlášeno 16, ministerstvo zdravotnictví varovalo, že počet obětí může stoupnout, protože mnozí ze zraněných jsou v kritickém stavu.

Očití svědci uvedli, že nálože explodovaly na Aviatickém náměstí v centru irácké metropole v bezprostřední blízkosti skupiny stavebních dělníků. Podle mluvčího ministerstva vnitra Saada Maana podnikli atentát dva sebevražední útočníci, kteří se vmísili mezi dělníky a odpálili nálože v pásech na svých tělech.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Je to už druhý atentát během tří dnů, připomněla BBC. V sobotu výbuch nastražené nálože na Adenském náměstí v sousedství šíitské čtvrti Kadimíja na severu města zabil pět osob.

Velké teroristické útoky v Bagdádu v poslední době byly připisovány radikálnímu hnutí Islámský stát (IS). Jeho příslušník spáchal 3. července 2016 atentát, kdy v centru irácké metropole zahynulo 323 lidí. IS se přihlásil také k bagdádskému útoku z konce loňského listopadu, kdy si střelba dvou sebevražedných atentátníků vyžádala nejméně 17 mrtvých.

Irák na začátku prosince ohlásil po třech a půl letech bojů definitivní porážku Islámského státu.

Podle mise Spojených národů v Iráku UNAMI zahynulo v prosinci při atentátech 69 civilistů, zatímco ještě v listopadu jich bylo 117. Loni bylo v Iráku zabito 3298 civilistů a dalších 4781 zraněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám