Hlavní obsah

Asadova armáda přišla o poslední post v provincii Idlib

Damašek
Aktualizováno

Syrští rebelové z Fronty an-Nusra, napojené na síť Al-Káida, se zmocnili klíčové vojenské základny Abú ad-Duhúr v severozápadní provincii Idlib, uvedla ve středu stanice BBC s odvoláním na syrskou státní televizi. Režim prezidenta Bašára Asada tak přišel o poslední významný post, který v tomto regionu držel.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Příslušník fronty An-Nusra ve městě Salkín v syrské provincii Idlib.

Článek

Strategickou leteckou základnu Abú ad-Duhúr obléhali téměř dva roky militanti, kteří dobyli většinu území provincie, uvedli aktivisté Syrské organizace pro lidská práva (SOHR).

Členové místních provládních milic už kontrolují jen dvě šíitské vesnice v provincii, syrští vojáci se už z celé provincie stáhli, citovala agentura Reuters šéfa SOHR Ramího Abdara Rahmána.

O stažení armády ze strategické základny informovala i syrská státní televize s tím, že vládní jednotky "opustily své pozice a přesunuly se na jiné místo".

Radikálové z Fronty an-Nusra dosáhli od května spolu s dalšími ozbrojenými skupinami významných územních zisků: obsadili město Idlib, Džisr aš-Šughúr a přiblížili se k pobřežním oblastem severně od Damašku, které zatím stále kontroluje Asadův režim.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám