Hlavní obsah

Argentinskou reportérku okradli v Kataru při živém vstupu. Zloději pak mohla vybrat trest

Reportérku argentinské televize v neděli okradli během živého vstupu z Dauhá, kde se schylovalo k úvodnímu zápasu fotbalového mistrovství světa v Kataru. Když se jí podařilo dostat k policistce, protože policisté se jí odmítli věnovat, dostalo se jí ujištění, že pachatel bude dopaden. A ona, že mu prý navíc může vybrat trest.

Foto: Twitter

Dominique Metzgerová

Článek

„Poskytnutí výpovědi na policii byl šokující zážitek. Policistka mě ujistila, že pachatele dopadnou, protože mají všude kamery. Tisíce kamer s technologií rozpoznávání obličeje. Taky se ptali, co s ním mají udělat, až ho chytnou. Odpověděla jsem, že nechápu, na co se mě ptá,“ líčila reportérka Dominique Metzgerová argentinské zpravodajské stanici Todo Noticias.

Slyšela dobře. Měla zloději vybrat trest. „Chcete, abychom ho poslali na pět let do vězení? Nebo ho deportovali? vyzvídali. „Já jsem odpověděla, že chci jenom zpátky svou peněženku. Že nebudu suplovat spravedlnost,“ vzpomíná argentinská novinářka.

Peněženku ani doklady novinářka zatím nemá, katarská policie ale slibuje, že pachatele i odcizené věci najde. V okolí a uvnitř povětšinou zbrusu nově postavených stadionů, kde v neděli začal světový fotbalový šampionát, jsou instalovány tisíce kamer s nejnovější technologií identifikace obličejů a osob. Těm by zloděj uniknout neměl.

Katar míchá high-tech se středověkem

Zahraniční

Záběru v živém přenosu nicméně pachatel unikl. Reportérka navíc zaregistrovala, že byla okradena až později.

„V té chvíli jsem si to neuvědomila. Živé vysílání, kolem hlučný dav, vy jste na mě mluvili, hudba, však to znáte. Když jsem skončila s živým vstupem, chtěla jsem si koupit vodu a uvědomila si, že nemám věci,“ vysvětlila.

Zpočátku to vypadalo, že s ní krádež nikdo řešit nebude. Policisté jí dávali najevo, že je potíž s tím, že je žena, a snažili se ji odbýt přesvědčováním, že peněženka „někde vyplave“. Nakonec ji však předali ženské policistce, která jí umožnila krádež nahlásit.

Právě nerovnoprávnost mužů a žen, utlačování sexuálních menšin a chabá ochrana lidských práv obecně je Kataru často vytýkána a byla zmiňována při kritice uděleného pořadatelství právě této zemi.

BBC neodvysílala zahajovací ceremoniál mistrovství světa ve fotbale

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám