Hlavní obsah

Američané by se z iráckých měst stáhnout nemuseli, povstalci jsou dál aktivní

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Bojové oddíly USA mají sice podle loni uzavřené dohody do 30. června ukončit své aktivity, zda tak ale učiní, není docela jisté. V některých městech se totiž povstalci stále velmi činí a panují obavy, že by irácké bezpečnostní síly situaci nezvládly. V pátek se v tomto duchu v rozhovoru pro britské Timesy vyjádřil americký velitel pro Irák generál Ray Odierno.

Foto: Atef Hassan, Reuters

Americký voják v Bagdádu

Článek

Jeho slova potvrdil hned v týž den nájezd sebevraha s nákladním vozem plným výbušnin v Mosulu, při němž zemřelo pět amerických vojáků a jeden se zranil. V sobotu následoval útok v provincii Babylón, kterou v druhé polovině loňského roku Američané předali místním složkám. Terčem úderu sebevražedného útočníka se stala sunnitská skupina spolupracující s Američany. Zemřelo 12 lidí a 32 dalších bylo zraněno.

Stejně jako v případě množství útoků z předchozích dní a týdnů zaútočil sebevrah na shromáždění lidí, kteří tentokrát před vojenskou stanicí v Iskandríji čekali na vyplacení mzdy. Násilnosti se však v uplynulých dnech děly hlavně v hlavním městě Bagdádu, v minulém týdnu tam při pumových útocích zahynulo 53 lidí.

Podle generála Odierna jsou nejproblematičtější města Mosul na severu země a Bákuba. Odierno řekl, že by počet amerických vojáků v nich mohl zvýšit a nikoliv zredukovat, jak se předpokládá. Dodal, že to v nadcházejících týdnech posoudí americké velení společně s iráckými úřady.

Americké bojové jednotky se mají z iráckých měst stáhnout do konce června. List The Times upozornil, že jakékoliv zdržení byl bylo čárou přes rozpočet americkému prezidentovi Baracku Obamovi, který plánuje odchod Američanů z Iráku do srpna 2010. Podle loňské dohody Washingtonu s Bagdádem musí všech 140 000 amerických vojáků zemi opustit do konce roku 2011.

Ray Odierno s prezidentem Barackem Obamou

FOTO: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Související články

Při atentátu v Bagdádu zahynulo osm lidí

Nová vlna atentátů v Iráku, jejímiž terči jsou šíité, pokračuje i ve středu. U modlitebny na severu města po pumovém útoku zahynulo osm lidí a 23 osob bylo...

Výběr článků

Načítám