Hlavní obsah

Ahmadínežád nabídl Obamovi setkání

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád by se v případě, že ho voliči v červnových volbách potvrdí ve funkci, rád setkal se svým americkým protějškem Barackem Obamou. Mohlo by se tak stát na okraj zářijového zasedání OSN.

Článek

Ahmadínežád by podle BBC rád jednal o globálních výzvách, dodal ale, že o íránském jaderném programu, který je trnem v oku Západu, nějak zvlášť diskutovat nehodlá.

Obama po svém nástupu do funkce vyslal k Íránu signál, že je ochoten skončit desetiletí diplomatické nevraživosti a zemi nabídnout ekonomickou pomoc a zrušení sankcí výměnou za ukončení jejího nukleárního programu. Ahmadínežád však při setkání se zahraničními novináři řekl, že Írán kvůli pobídkám s obohacováním uranu nepřestane. Teherán dlouhodobě popírá, že by program měl vojenský účel.

V Íránu se prezidentské volby uskuteční 12. června. O křeslo hlavy státu se vedle Ahmadínežáda ucházejí čtyři lidé - expremiér Mír Hosejn Músáví, někdejší předseda parlamentu Mahdí Karrúbí a bývalý šéf Revolučních gard Mohsen Rezáí. Pozorovatelé tipují za vítěze Ahmadínežáda, kterému by do karet hrála nízká volební účast.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám