Hlavní obsah

Afghánci vzdávají hold padlému desetiletému veliteli vojenské jednotky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Desetiletý afghánský chlapec Wasil Ahmad projevil víc odvahy než leckterý dospělý za celý svůj život. Po boku svého strýce pozvedl zbraň, a přestože chodil teprve do 4. třídy, neváhal bránit rodnou vesnici Tirin Kot v provincii Orúzgán před bojovníky Tálibánu. Pro místní i oficiální místa se stal hrdinou. Ve středu ho ale cestou do školy zavraždili.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zástupce policejního velitele v provincii Orúzgán řekl agentuře AP, že Wasil bojoval po boku svého strýce Mullaha Abdula Samadata. Ten sice kdysi sám pomáhal teroristům,  nakonec se ale přidal na stranu vládních bezpečnostních složek. Vypracoval se až na oblastního policejního velitele.

V létě Samad během dvouměsíčního obléhání vesnice Tirin Kor Tálibánci přišel o osmnáct mužů, včetně Wasilova otce, a tak se rozhodl o chlapce postarat. Ten ale trval na tom, že bude bojovat stejně jako otec, což se mu nakonec stalo osudným.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přesto, že se to v našich končinách může znát neuvěřitelné, velel Wasil desetičlenné obranné jednotce své vesnice.

„Byl to zázračný bojovník. Dokázal i střílet rakety ze střech domů. A 44 dní vedl mé muže, dokud jsem se neuzdravil,“ řekl listu The New York Times Mullah Abdul Samadat.

Wasil Ahmad je sice pro lidi ze svého okolí malým hrdinou, viděno optikou Spojených národů a lidskoprávních organizací je to další tragický případ dětského vojáka.

„Jsme svědky pokračujícího trendu verbování dětí, které páchají sebevražedné útoky, jsou zneužívány v aktivním boji a využívány jako špióni,“ konstatuje OSN ve zprávě o dětech v ozbrojených konfliktech.

Lidskoprávní organizace teď Afghánce kritizují, že malého bojovníka z vesnice Tirin Kor představitelé místní samosprávy veřejně glorifikují. Lákají tak podle nich zbytečně do zbraně další dětské vojáky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám