Hlavní obsah

Abbás musel do nemocnice. Podle lékařů kvůli vyčerpání

Palestinský prezident Mahmúd Abbás byl v sobotu hospitalizován v nemocnici v Ramalláhu na Západním břehu Jordánu. Příčinou bylo vyčerpání, uvedla agentura AP s odvoláním na některé lékaře a palestinské představitele, kteří ale trvali na zachování anonymity. Abbás strávil v nemocnici 90 minut a podrobil se údajně rutinním testům.

Foto: Pool, Reuters

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás

Článek

Představitelé nemocnice oznámili, že lékaři byli s výsledkem vyšetření 82letého palestinského předáka spokojeni. Jeden z doktorů uvedl, že Abbás trpí zánětem žaludku, který se zhoršil v důsledku stresu.

Abbás měl v minulosti srdeční problémy, podle lékařů je ale nyní jeho zdravotní stav dobrý. Před rokem podstoupil palestinský vůdce akutní srdeční proceduru kvůli vyčerpání a bolestem na hrudníku. Byl podroben řadě testů včetně srdeční katetrizace, což je kardiologická diagnostická metoda, lékaři pak ale označili jeho zdraví za dobré.

Jakýkoliv Abbásův zdravotní problém vzbuzuje obavy kvůli nejisté situaci na palestinských územích. Ta jsou rozdělena mezi dvě soupeřící vlády a navíc neexistuje žádný plán ohledně toho, kdo by měl nastoupit po stárnoucím prezidentovi.

Abbás, který je v úřadu od roku 2005, nemá v úmyslu rezignovat a ignoruje výzvy ke jmenování svého nástupce. Ponechává tak volné pole tvrdému mocenskému boji v případě, že by se stal nezpůsobilým pro výkon funkce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám