Hlavní obsah

Abbás chce konec bojů v Gaze a mírovou konferenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf palestinské samosprávy Mahmúd Abbás požaduje okamžité ukončení bojů v Pásmu Gazy a svolání mezinárodní mírové konference, která by pomohla najít trvalé politické řešení a cestu k vytvoření palestinského státu. Abbás to řekl v pátek v rozhovoru s agenturou Reuters.

Foto: Mohamad Torokman, Reuters

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás

Článek

V Gaze, kde ve velmi těžkých podmínkách žije na 2,3 milionu Palestinců, se vedou boje po útoku teroristického palestinského hnutí Hamás na Izrael ze 7. října. Zemřelo při něm na 1200 lidí, především civilistů. Za oběť izraelským útokům pak padlo v Gaze přes 17 000 lidí, většinou dětí a žen, a kolem 1,9 milionu Palestinců muselo opustit své domovy.

Podle Abbáse konflikt mezi Izraelem a Palestinci dosáhl takového stadia, že jsou potřeba mezinárodní konference a záruky světových mocností. „Jsem pro nenásilný odpor. Jsem pro jednání,“ uvedl osmaosmdesátiletý politik, jehož cílem je vytvoření suverénního palestinského státu na Západním břehu, v Gaze a východním Jeruzalémě.

Západní břeh Izrael desítky let v rozporu s mezinárodním právem okupuje. Východní Jeruzalém zase anektoval, podotýká Reuters.

KOMENTÁŘ: Ne všichni váleční hrdinové jsou bojovníci – Marko Milanović Litre

Komentáře

Jeden z vysoce postavených amerických činitelů se podle agentury nechal slyšet, že mezinárodní konference je jednou z možností hledání cesty ze současné krize. Rozhodnutí o ní ale zatím nebylo přijato.

Abbás si také postěžoval na postoj Washingtonu, který podle něj Palestincům říká, že podporuje dvoustátní řešení, a tedy vytvoření palestinského státu, ale netlačí na Izrael, aby se tak stalo. Zároveň podle něj USA, které „plně podporují Izrael“, nesou zodpovědnost za to, co se děje v Gaze. „Amerika je komplicem Izraele,“ míní.

„Dnešní Gaza není tou Gazou, kterou znáte. Gaza byla zničena, byly zničeny její nemocnice, školy, infrastruktura, budovy, silnice a mešity. Nezůstalo z ní nic,“ poznamenal Abbás s tím, že na obnovu pásma bude potřeba velké množství zdrojů.

Postoj Spojených států, které se v pátek jako jediná z 15 zemí v Radě bezpečnosti OSN postavily proti rezoluci vyzývající k zavedení okamžitého humanitárního příměří v Gaze, kritizovaly v noci na sobotu i některé neziskové organizace. Za hlasování „proti lidskosti“ ho označili Lékaři bez hranic, za „další hřebíček do rakve důvěryhodnosti USA v oblasti lidských práv“ pak zase americká pobočka neziskové organizace Oxfam.

Server BBC News poznamenal, že na mezinárodní scéně jsou Spojené státy v tomto ohledu stále více v izolaci. Naopak Izrael jejich postoj přivítal jako „trochu světla, které se postavilo spoustě tmy“.

Do tunelů pod Pásmem Gazy se už pumpuje voda

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám