Hlavní obsah

80 000 vyhozených, 40 000 zadržených. Turecké úřady pokračují v čistkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecké úřady propustily asi 8000 příslušníků bezpečnostních útvarů a kolem 2350 akademiků v rámci čistek, které následují po červencovém pokusu o státní převrat. Uvedly to ve svém věstníku. Stejný postih se dotkl i 3300 pracovníků v justici.

Foto: ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Od nezdařeného puče turecké orgány dočasně odvolaly na 80 000 státních zaměstnanců. Také ale zavřely 130 médií a zatkly více než 60 novinářů, rovněž podnikly razie v soukromých firmách.

Turecká vláda obviňuje z přípravy puče hnutí duchovního Fethullaha Gülena, který žije ve Spojených státech a jehož příznivce Ankara dlouhodobě pronásleduje.

Turecký ministr spravedlnosti Bekir Bozdag mezitím v pátek oznámil, že úřady propustily skoro 34 000 vězňů, kteří si odpykávali trest za méně závažnou trestnou činnost. V polovině srpna uvedl, že by propuštěno mělo být 38 000 lidí. Přestože to sám přímo nepřiznal, média hned uvedla, že úřady tak uvolňují místo pro zhruba 40 000 lidí zadržených v souvislosti s pučem.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Reuters a ČTK/AP

Reklama

Související články

Turecký generál vidí v puči prsty CIA

Bývalý šéf turecké armády İlker Başbuğ je přesvědčen, že za neúspěšným pučem z 15. července stojí i americká Ústřední zpravodajská služba (CIA), která chtěla...

Výběr článků

Načítám