Hlavní obsah

Bílý dům byl evakuován kvůli malému letadlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americké bezpečnostní síly evakuovaly ve středu v podvečer SELČ Bílý dům a budovu Kongresu ve Washingtonu. Poplach byl způsoben tím, že vzdušný prostor na městem narušilo menší letadlo. Nad městem přelétaly stíhačky F-16. Poplach bezpečnostní síly po několika desítkách minut odvolaly.

Článek

"Utíkejte, to není vtip, opusťte prostor," křičel bezprostředně po vyhlášení poplachu na novináře a zaměstnance Bílého domu agent z ochranky. V obou budovách v tu dobu zněla poplašná zařízení. Po několika minutách se všichni mohli vrátit zpět.

Prezident George Bush v tu dobu v Bílém domě nebyl. Jezdil na kole v přírodním parku poblíž Washingtonu. Prezidentova manželka Laura Bushová a bývalá první dáma Nancy Reaganová, která byla v Bílém domě na návštěvě, byly odvedeny do bezpečných prostor v objektu. Viceprezident Richard Cheney byl převezen mimo Bílý dům.

Letadlo značky Cessna se dostalo na vzdálenost pěti kilometrů od Bílého domu a nekomunikovalo s kontrolou letového provozu. Nakonec byly povolány z Andrewsovy základny stíhačky F-16 a vrtulník Black Hawk. Vypálily čtyři varovné světlice a pak vyprovodily letadlo mimo zakázanou zónu.

Také v několika dalších administrativních budovách, včetně ministerstva financí a Nejvyššího soudu, dostali zaměstnanci příkaz k odchodu na zabezpečená místa.

Americké akcie začaly klesat

Ceny amerických akcií se v úvodu dnešního obchodování zvyšovaly a čerpaly optimismus z příznivých statistických údajů. Později však začaly klesat kvůli ztrátám počítačové společnosti Apple Computer a kolem poledne tamního času se ztráty prohloubily v reakci na zprávu o evakuaci Bílého domu.

Poplach způsobil krátkodobý silný růst zájmu o neamerická aktiva a prudce vzhůru se například vydala britská libra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám