Hlavní obsah

Bild: V ČR berou orgány i obětem nehod z ciziny

Právo, Jan Kovařík, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN/PRAHA

Tomu, kdo v jednom ze 17 evropských států včetně Česka zahyne při nehodě, jsou automaticky odňaty tělesné orgány jako srdce nebo ledviny pro potřeby transplantace, i když postižený nemá průkaz dárce orgánů, který vyžaduje německý zákon.

Článek

Napsal to ve čtvrtek německý deník Bild s tím, že osm miliónů Němců, kteří se chystají na letní dovolenou v Evropě, by mělo s touto realitou počítat.

V České republice se odběr orgánů řídí zákonem, které vychází z tzv. fikce předpokládaného souhlasu, není-li prokázán opak, sdělil Právu Václav Šebor z ministerstva zdravotnictví ČR.

Předpisy stanoví výslovný zákaz odnímat orgány z těl mrtvých, pokud zemřelý za svého života písemně prohlásil, že s odnětím nesouhlasí. Tuto skutečnost jsou zdravotničtí pracovníci povinni ověřit u českých občanů v Národním registru osob nesouhlasících s posmrtným odběrem tkání a orgánů.

"K otázce odběru od zemřelého cizince na území ČR sdělujeme, že ust. § 11 odst. 4 transplantačního zákon stanoví, že odběr od zemřelého cizince lze provést pouze za podmínek stanovených v mezinárodní smlouvě, kterou je ČR vázána. MZ si není vědomo, že by v současné době ČR byla takovou mezinárodní smlouvou vázána," reagoval Šebor na dotaz k postupu zdravotníků v případě smrti občanů jiných států.

Reklama

Výběr článků

Načítám