Hlavní obsah

Biden svolává druhý Summit pro demokracii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští rok v březnu se uskuteční druhý Summit pro demokracii, informoval v úterý v prohlášení Bílý dům. Kromě Spojených států se na jeho uspořádání budou podílet i Kostarika, Nizozemsko, Jižní Korea a Zambie.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Joe Biden

Článek

„V návaznosti na první Summit pro demokracii konaný v prosinci 2021 toto setkání ukáže, jak demokracie prospívají svým občanům a jsou nejlépe vybaveny k řešení nejnaléhavějších výzev světa,“ stojí v prohlášení.

Akce je plánovaná na 29. a 30. března příštího roku. Světoví lídři se podle prohlášení setkají na virtuálním plénu, následovat budou menší setkání se zástupci vlád, občanské společnosti a soukromého sektoru v hostujících zemích.

Experti v poslední době varují, že je demokracie celosvětově na ústupu a řada demokratických států stále více vykazuje autoritářské rysy. První Summit pro demokracii v prosinci loňského roku trval dva dny a byl virtuální. Washington na setkání nepozval Rusko ani Čínu.

Politico: Američané si válkou na Ukrajině mastí kapsy, bruselské kuloáry bzučí vzteky

Evropa

Pozváni byli naopak zástupci Tchaj-wanu, což vyvolalo nevoli Pekingu. Summitu se loni účastnilo i Česko, ze zemí Evropské unie nedostalo pozvánku jen Maďarsko.

Od kandidáta Trumpa se dárci odtahují

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám