Hlavní obsah

Od kandidáta Trumpa se dárci odtahují

Hlavní republikánští dárci opustili Donalda Trumpa poté, co v minulých dnech vyhlásil třetí kandidaturu do Bílého domu, a prohlásili, že místo něj podpoří mladší soupeře.

Foto: ČTK/AP

Bývalý prezident Donald Trump při oznámení své nové kandidatury na úřad hlavy USA

Článek

Exprezident působil utlumeně, když v tanečním sále svého sídla Mar-a-Lago na Floridě přednesl dlouhý projev, v němž oznámil, že se v roce 2024 vrátí do Bílého domu.

Krátce poté se vyjádřil Stephen Schwarzman, šéf soukromé investiční společnosti Blackstone a Trumpův bývalý blízký spojenec.

Opřel se do Bidena

„Americe se daří lépe, když se její vůdci řídí dneškem a zítřkem, ne dneškem a včerejškem. Je čas, aby se Republikánská strana obrátila k nové generaci vůdců. Mám v úmyslu podpořit jednoho z nich v prezidentských primárkách,“ řekl.

Trump se snaží zablokovat obsílku požadující jeho výpověď k útoku na Kapitol

Zahraniční

Miliardář z Wall Street věnoval republikánským kandidátům ve volbách v polovině volebního období 35 milionů dolarů (818,8 mil. korun), upozornil list The Daily Telegraph.

Schwarzmanova slova přišla po výrocích Kena Griffina, miliardáře a finančníka, který daroval republikánům 68 milionů dolarů (1,59 mld. korun). Ten řekl: „Nastal čas odejít od pana Trumpa, protože utrpěl sérii porážek.“

„Návrat Ameriky začíná právě teď. Učiníme Ameriku opět velkou a slavnou,“ řekl Trump příznivcům. Prezidenta Joea Bidena obvinil, že „nás dovedl na pokraj jaderné války“. Zopakoval, že k ruské invazi na Ukrajinu by nedošlo, kdyby v Bílém domě seděl on.

Ameriku opět postavíme na první místo. Připravujete se? Já také
Donald Trump

„USA byly ztrapněny, poníženy a oslabeny. Nyní máme prezidenta, který na světových konferencích usíná. Něco je špatně s jejich myšlením. Úpadek Ameriky nám vnucuje Biden a radikální levicoví šílenci,“ dodal.

Příště bez Ivanky

Většinou se vyhýbal tvrzením o volebních podvodech a tvrdil, že jeho kampaň v roce 2024 bude o problémech lidí a bude je sjednocovat.

„Nebude to moje kampaň, bude to naše společná kampaň,“ prohlásil Trump.

„Comeback Ameriky.“ Trump oznámil kandidaturu na prezidenta

Zahraniční

„Ameriku opět postavíme na první místo. Připravujete se? Já také,“ prohlásil.

Jeho dcera Ivanka Trumpová potvrdila, že jeho kampaň oželí. „Otce mám velmi ráda. Tentokrát jsem se rozhodla dát přednost svým malým dětem a soukromému životu, který si jako rodina vytváříme. Nehodlám se angažovat v politice. I když budu otce vždy milovat a podporovat, do budoucna tak budu činit mimo politickou scénu,“ sdělila v prohlášení.

Projevu nebyla přítomna žádná významná republikánská osobnost a televize Fox News, dřívější Trumpův spojenec, přerušila přenos ještě v době, kdy hovořil před třiceti americkými vlajkami a transparenty se svým originálním heslem Make America Great Again (Udělejme Ameriku znovu velkou).

Přibližně ve stejnou dobu sklidil Ron DeSantis, floridský guvernér a Trumpův hlavní soupeř, na zimním zasedání Asociace republikánských guvernérů v Orlandu ovace vestoje.

Na summitu G20 na Bali se Bidena ptali, zda má nějakou reakci na Trumpovo prohlášení. „Ani ne,“ odpověděl poté, co se usmál na francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Trump zuří z výsledků voleb do Kongresu, zlobí se i na manželku

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám