Hlavní obsah

Biden považuje jmenování Sunaka premiérem za zlomový okamžik

Jmenování Rishiho Sunaka do čela britské vlády je „dosti ohromující“ krok a „zlomový okamžik“. V úterý to řekl americký prezident Joe Biden při oslavách indického svátku světel díválí. Podle agentur tak americký prezident zřejmě narážel na to, že Sunak se stane prvním šéfem britské vlády, jehož rodina pochází z Indie.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Biden při oslavě uvedl, že se dozvěděl, že se Sunak stane brzy britský premiérem. „Je to dost ohromující. Je to zlomový okamžik – a na tom záleží,“ řekl americký prezident. Jeho mluvčí v pondělí uvedla, že Biden v příštích dnech pohovoří se Sunakem po telefonu.

Sunakova rodina se do Británie přestěhovala v 60. letech, budoucí britský premiér se narodil v roce 1980 v Southamptonu. Sunak je také nejbohatším britským poslancem a stane se nejmladším šéfem britské vlády za posledních 200 let.

Sunak přiznal těžkou ekonomickou výzvu

Zahraniční

Sunak v pondělí vyhrál souboj o lídra konzervativců, díky čemuž se stane novým britským premiérem. Ve funkci nahradí premiérku Liz Trussovou, která podala demisi minulý týden. Očekává se, že král Karel III. v úterý přijme rezignaci Trussové a jmenuje Sunaka do čela vlády.

Sunak je již třetím premiérem, který letos stane v čele britské vlády. Nejprve v červenci po řadě skandálů rezignoval Boris Johnson, kterého po dlouhé volbě nahradila v čele vlády Trussová. Na premiérském postu ale nezůstala ani dva měsíce, její mandát tak je nejkratší v historii. O lídrovi Konzervativní strany, a tedy i o dalším premiérovi, v nové volbě rozhodovalo 356 konzervativních poslanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám