Hlavní obsah

Biden je připraven k setkání s Kim Čong-unem, a to bez podmínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden je připraven setkat se s vůdcem KLDR Kim Čong-unem, aniž by si dopředu kladl podmínky. V rozhovoru s agenturou Kjódó to řekl bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Na tuto nabídku nereagovali kladně, ale stále je na stole. Jsme ochotni zasednout a jednat bez předběžných podmínek,“ uvedl Kirby, podle něhož by předmětem jednání byla především otázka denuklearizace Korejského poloostrova.

Bezpečnostní mluvčí Bílého domu se k tématu vyjádřil ve čtvrtek, tedy den předtím než Biden v pátek ve venkovském sídle amerických prezidentů v Camp Davidu přijme japonského premiéra Fumia Kišidu a jihokorejského prezidenta Jun Sok-jola. Jedním z hlavních bodů jednání s dvojicí asijských spojenců bude právě severokorejský raketový a jaderný program.

Setkání s Trumpem změny ve vztazích nepřinesla

Se severokorejským vůdcem se v minulosti třikrát sešel bývalý americký prezident Donald Trump, k zásadní změně ve vztazích obou zemí to ale nevedlo. Jak poznamenává Kjódó, Biden na rozdíl od Trumpa dosud hledal jiné způsoby komunikace s komunistickým režimem. Nabídka osobního jednání ale ukazuje, že Washington zvyšuje úsilí v tomto ohledu.

Pokud Pchjongjang se setkáním ani nadále nebude souhlasit, je podle Kirbyho nutné, aby USA byly připraveny „ve všech ostatních ohledech hájit naše národní bezpečnostní zájmy a zájmy našich korejských a japonských spojenců.“ To podle něj může znamenat i zvýšení vojenských kapacit v regionu.

Eso do propagandy. KLDR tvrdí, že americký voják utekl před nehumánními podmínkami

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám