Hlavní obsah

Eso do propagandy. KLDR tvrdí, že americký voják utekl před nehumánními podmínkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severokorejský režim se poprvé oficiálně vyjádřil k případu amerického vojáka Travise Kinga, který v červenci přeběhl do KLDR. Mladý muž prý prchl kvůli nesnesitelným poměrům a rasismu v americké armádě.

Foto: Morry Gash, ČTK/AP

Portrét amerického vojáka Travise Kinga, který médiím poskytli jeho prarodiče.

Článek

Téměř měsíc trvalo, než se severokorejská státní agentura KCNA, považovaná za hlásnou troubu tamějšího totalitního režimu, vyjádřila k osudu amerického vojáka Travise Kinga zběhlého do KLDR. A nešetří silnými slovy. Kinga prý k přeběhnutí do KLDR donutily „trvale špatné“ podmínky v americké armádě, kde měl - vzhledem k tomu, že jde o Afroameričana - také čelit rasismu. Mladý muž má podle KCNA zvažovat „azyl v KLDR nebo nějaké třetí zemi kvůli prohlubující se nerovnosti v americké společnosti.“

Muž podle KLDR dlí na „bezpečném místě pod dohledem našich vojáků“.

Pravdivost Kingových údajných úmyslů není možné ověřit. Vysoký představitel Pentagonu řekl televizi FoxNews, že Spojené státy nejsou se zběhlým vojákem v kontaktu a nevědí, kde se muž nyní nachází. Dodal však, že prioritou Pentagonu je dostat jej v pořádku domů.

Analytici: Ideální propagandistická příležitost

Západní analytici, citovaní listem The Guardian, se shodují na tom, že KLDR se bude snažit využit Kingova případu v prorežimní propagandě. Takové případy se za studené války již udály, když několik zběhlých amerických vojáků posléze vystupovalo v propagandistických filmech.

S hlasitým smíchem do KLDR. Americký voják překročil demarkační linii úmyslně

Svět

Severokorejci by podle analytiků také mohli od Američanů vyžadovat za Kingovo případné propuštění ústupky, například omezení vojenské spolupráce s Korejskou republikou (Jižní Koreou).

Třiadvacetiletý King přeběhl korejsko-korejskou hranici 18. července v tzv. demilitarizovaném pásmu v Pchanmundžonu. Skutečné důvody jeho činu může naznačit fakt, že mladý muž předtím strávil dva měsíce v jihokorejském vězení za napadení a poté měl být odeslán zpět do USA. Na letišti Inčchon u Soulu však eskortě utekl a poté se v civilním oblečení dokázal dostat na hranici, kterou podle svědků „přeběhl s hlasitým smíchem“.

Kingův případ se děje za situace zvýšeného napětí na Korejském poloostrově. KLDR opakovaně provádí raketové testy, Spojené státy reagují společnými armádními cvičeními s jihokorejskými jednotkami.

Reklama

Výběr článků

Načítám