Hlavní obsah

Berlín chce vědět, proč Rusko zakázalo vstup osmi Němcům

Berlín

Německá vláda žádá Rusko, aby vysvětlilo, proč zakázalo osmi německým představitelům vstup na své území. V sobotu o tom informovala agentura DPA. Moskva, která v pátek vydala seznam 89 evropských politiků, diplomatů a vojenských činitelů, kteří do Ruské federace nemohou cestovat, zatím na žádost nereagovala. Na černé listině jsou i čtyři Češi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mluvčí Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL) Bernd Posselt je jednou z osob na černé listině.

Článek

Berlín o vysvětlení žádá s tím, že dotčení lidé mají právo znát přesné důvody, aby se případně mohli právně bránit.

Na sankčním výčtu je mimo jiné také nejvyšší představitel Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL) Bernd Posselt, generál německého vojenského letectva Karl Müllner nebo německý poslanec Karl-Georg Wellmann z CDU.

Zákaz vstupu na čtyři roky

Wellmann je předsedou německo-ukrajinské parlamentní skupiny a expertem na Rusko v zahraničním výboru. O tom, že je v Rusku nežádoucí osobou, ví už několik dnů. Před týdnem v neděli mu totiž úředníci během pasové kontroly na moskevském letišti Šeremeťjevo sdělili, že do Ruska nesmí do roku 2019.

Rusko již na začátku března nevpustilo některé evropské diplomaty a politiky na pohřeb zavražděného opozičního předáka Borise Němcova. Povolení k cestě nedostal například předseda horní komory polského parlamentu Bogdan Borusewicz nebo lotyšská poslankyně Evropského parlamentu Sandra Kalnieteová. Oba jsou i na novém seznamu.

 Do Ruska nesmí ani Schwarzenberg

Na sankčním seznamu jsou i čtyři Češi, a to Karel Schwarzenberg, Marek Ženíšek, Jaromír Štětina a Štefan Füle.

Mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová ČTK řekla, že Černínský palác nový sankční seznam ještě oficiálně neobdržel. Seznam se v pátek večer objevil na webu finské televize YLE.

Z dalších jmen jsou na seznamu nežádoucích politiků bývalý předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek, bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt, šéf britské tajné služby MI5 Andrew Parker, britský politik Malcolm Rifkind či bývalý šéf britských Liberálních demokratů Nick Clegg.

Reklama

Výběr článků

Načítám