Hlavní obsah

Bělorusko uvedlo do pohotovosti raketové systémy S-400 a Iskander

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk
Aktualizováno

Bělorusko uvedlo do pohotovostního bojového režimu raketové systémy S-400 a Iskander dodané Ruskem, řekl v pondělí běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Foto: Profimedia.cz

Raketový systém S-400 v běloruském Brestu

Článek

„Dnes jsme dali do pohotovostního bojového režimu systém S-400, který jste předali Bělorusku, a co je nejdůležitější, systém Iskander, který jste nám také slíbil před šesti měsíci,“ obrátil se Lukašenko na ruského prezidenta Vladimira Putina, který v pondělí do Minsku dorazil na jednání.

Moskva a Minsk se dohodly na vytvoření „jednotného obranného prostoru“. Budou proto pokračovat ve společných cvičeních a Rusko by mělo cvičit posádky běloruských letadel upravených pro použití munice se speciální jadernou hlavicí.

„Dohodli jsme se, že budeme i nadále společně přijímat veškerá nezbytná opatření, abychom zajistili bezpečnost obou našich zemí. Bude se pokračovat v praxi pravidelných společných cvičení a dalších operačních a bojových výcvikových aktivit,“ řekl Putin.

Putin chce vojákům z Ukrajiny rozdávat pozemky v okolí Moskvy a na Krymu

Válka na Ukrajině

Lukašenko potvrdil prohlášení svého ruského protějšku o výcviku posádek bojových letadel běloruské armády, které již byly přezbrojeny. „Nyní s Rusy cvičíme posádky schopné ovládat tato letadla se specifickou municí,“ řekl.

„Několikrát jsem vás informoval, že jsme velmi znepokojeni napětím na hranici, především na západě. Měli bychom zabezpečit běloruský stát. Učinili jste rozhodný a velmi důležitý krok na podporu Běloruska,“ řekl Lukašenko Putinovi.

Putin v pondělí dorazil do Minsku na ohlášené setkání s Lukašenkem. Na schůzku nečekaně dorazili i ruský ministr obrany Sergej Šojgu a ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Putin chce běloruské vojáky pro další útok na Kyjev. Lukašenka musí uplatit, řekl Novinkám Latuško

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám