Hlavní obsah

Bělorusko oznámilo cvičení s nasazením vojáků

Bělorusko nasadí ve středu a ve čtvrtek v zemi vojenské síly a vybavení v rámci protiteroristického cvičení. Oznámily to ve středu podle agentury Belta běloruské úřady, podle kterých jde o prověrku státního systému reakce na teroristické činy.

Foto: Alexander Zemlianichenko Jr, ČTK/AP

Tanky běhm bělorusko-ruského cvičení

Článek

Bělorusko neupřesnilo, kterých částí země se cvičení bude týkat. Obyvatele země ale upozornilo, že budou pro osoby i dopravu platit dočasná omezení na některých veřejných komunikacích.

Ruskojazyčný server BBC připomíná, že sousední Ukrajina už několik měsíců varuje, že Minsk společně s Moskvou může plánovat invazi na ukrajinské území přes severní hranice. Bělorusko už na začátku letošního roku poskytlo své území ruským jednotkám pro zahájení invaze na Ukrajinu.

Minsk dříve uvedl, že se k ruské agresi na Ukrajině nepřipojí. Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko nicméně nařídil nasazení vojáků u ukrajinských hranic a odvolával se při tom na hrozby, které Bělorusku podle něj hrozí ze strany Kyjeva i Západu.

Bělorusko v polovině října posílilo pravomoci bezpečnostních složek v rámci zavedení režimu protiteroristické operace. Podle běloruské diplomacie musí být síly schopné předcházet provokacím ze strany sousedních zemí nebo na ně reagovat.

Lukašenko dělá, co může, aby se vyhnul zatažení do války na Ukrajině, tvrdí američtí analytici

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám