Hlavní obsah

Belgie změnila sporný zákon o zločinech proti lidskosti

Novinky, Jan Horák, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Pouhý den před návštěvou amerického ministra zahraničí Colina Powella v Bruselu schválil dnes belgický parlament změnu zákona o zločinech proti lidskosti, který byl ve světě naprosto jedinečný - od roku 1993 totiž umožňoval žaloby u belgického soudu kvůli porušení mezinárodního práva, i když k němu došlo mimo Belgii.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Mezi těmito případy jsou například žaloby proti Georgi Bushovi staršímu a Colinu Powellovi kvůli jejich roli ve válce v Perském zálivu v roce 1991. Z nedávné doby byl medializován případ žaloby proti izraelskému premiérovi Arielu Šaronovi. Byly však podány i žaloby proti jeho hlavnímu sokovi, šéfovi palestinské samosprávy Jásiru Arafatovi a nejnověji i kvůli válce v Iráku.

Dnešní změnu zákona se podařilo v parlamentu prosadit díky poslancům opozičních stran. Hlasovali pro ni jak křesťanští demokraté, tak pravicově extremistický Vlámský blok. Zelení a socialisté hlasovali proti změně, protože znamená ukončení stíhání právě Ariela Šarona. Liberální strany premiéra Guye Verhofstadta a ministra zahraničí Louise Michela hlasovaly nakonec v noci na dnešek pro změnu společně s opozicí.

Změnu připravil již v uplynulém týdnu právní výbor parlamentu: podle ní je působnost zákona značně omezena. Trestné činy porušení mezinárodního práva a zločinu proti lidskosti, které nespáchali Belgičané nebo se neodehrály na belgické půdě, mohou být podle nového znění zákona předány do země pravděpodobného pachatele. Podmínkou pro to je, aby v dotčené zemi byl stejný právní systém jako v Belgii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám