Hlavní obsah

Chmurný milník. OSN během ruské invaze napočítala na Ukrajině už přes 10 tisíc civilních obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Úřad Vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) uvedl, že od začátku ruské invaze na Ukrajinu 24. února 2022 přišlo o život přes 10 000 civilistů. Upozornila na to agentura Reuters. Podle úřadu zhruba polovina úmrtí za poslední dobu nastala daleko za frontovou linií. Ta se táhne stovky kilometrů od jižní přes východní Ukrajinu na sever země.

Foto: Alaa Al Sukhni, Reuters

Šéf Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) Volker Türk

Článek

Úřad statistiku civilních obětí na Ukrajině zveřejňuje pravidelně. Mise OSN pro lidská práva na Ukrajině, která má v zemi desítky pozorovatelů, upozornila, že skutečná bilance obětí bude ještě výrazně vyšší. Na potvrzení dalších obětí se totiž podle ní stále pracuje.

Bilance mimo jiné zahrnuje i události z prvních měsíců po vpádu ruských vojsk na ukrajinské území, například bitvu o jihoukrajinský Mariupol. Při ruském bombardování, ostřelování a dlouhém obléhání místní obyvatelé hlásili vysoké ztráty na civilních životech.

„Na 10 000 mrtvých civilistů je pro Ukrajinu chmurný milník,“ uvedla vedoucí ukrajinské mise OSN Danielle Bellová. „Hrozí, že válka Ruské federace proti Ukrajině, která nyní vstupuje do 21. měsíce, přeroste ve vleklý konflikt s bolestivě vysokou cenou na životech,“ dodala.

Převážnou část potvrzených úmrtí si vyžádala výbušná zařízení s plošným dopadem jako dělostřelecká a kazetová munice a střely a rakety, uvádí OSN. Téměř polovina obětí za poslední tři měsíce zahynula daleko za frontovou linií, což OSN přičítá ruskému použití střel dlouhého doletu.

Moskva od začátku své invaze popírá, že by záměrně útočila na civilisty.

Ukrajinci hlásí největší postup za několik měsíců. Vytlačují Rusy z levého břehu Dněpru

Zahraniční

Výběr článků

Načítám