Hlavní obsah

Barnier překvapil. Zastavme migraci ze zemí mimo EU, navrhuje

Novinky, drk
Paříž

Francie by měla posílit zabezpečení vnějších hranic a na pět let zastavit migraci ze zemí mimo Evropskou unii, myslí si někdejší ministr a vyjednavač pro brexit Michel Barnier. Zřejmě tak reaguje na otevřené dopisy penzionovaných generálů a aktivních vojáků, kteří francouzské vládě pohrozili pučem, pokud proti islamistům v zemi nezakročí.

Foto: Profimedia.cz

Michel Barnier

Článek

„Musíme prosadit moratorium na imigraci. Musíme si dát čas, abychom naši imigrační politiku vyhodnotili, zkontrolovali a v případě potřeby i upravili,” řekl Barnier v nedělním vysílání televize RTL. Dodal, že zákaz by se netýkal volného pohybu v rámci sedmadvacítky.

Když Francie tyto změny sama nakopne, přidají se podle něj i další unijní státy. Evropská unie by také podle Barniera měla koordinovaně posílit zabezpečení vnějších hranic.

„Jsou tu vazby (mezi imigračními vlnami) a teroristickými sítěmi, které se do nich snaží proniknout,” varoval Barnier s dovětkem, že si samozřejmě nemyslí, že všichni přistěhovalci představují riziko.

Francií stále hýbe dopis vojáků, kteří hrozí vojenským pučem

Zahraniční

Tvrdší pravidla by podle někdejšího ministra zahraničí nemusela znamenat, že se do Francie už nedostanou uprchlíci nebo studenti s řádně vyplněnými žádostmi o pobyt.

Bezprecedentní hrozba pučem

Barnierova slova je třeba vnímat v kontextu otevřených dopisů, které v posledních dnech ve Francii rozproudily vášnivou debatu.

Zatočte s islamisty, nebo zjednáme pořádek. Macronovi už hrozí i vojáci ve zbrani

Evropa

První napsali generálové ve výslužbě, kteří varují před násilím vyvolávaným „hordami z předměstí“, tedy přistěhovalci a jejich potomky. Ti podle nich tříští a rozvrací francouzskou společnost a provokují násilí.

V dopise vládu zároveň upozornili, že pokud se do věci razantněji nevloží, budou muset zasáhnout jejich „aktivní kamarádi”, tedy vojáci v aktivní službě. Ti se následně v druhém dopise anonymně ozvali a vyjádřili generálům svou podporu.

Většina Francouzů souzní s názory generálů hrozících pučem kvůli islamistům

Evropa

Francouzský ministr vnitra Gerald Darmanin to označil za hrubý čin svědčící o nedostatku odvahy a premiér Jean Castex za nepřípustné zasahování armády do politiky. Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová text odmítla jako nezodpovědný a uvedla, že nemluví za armádu.

Bude Barnier kandidovat?

Barnierovo tvrdé vyjádření přiživilo dohady francouzských médií, která v posledních týdnech hojně spekulují nad tím, zda si 70letý republikán Barnier nepřipravuje půdu pro prezidentskou kandidaturu v příštím roce.

Můj program teď v porovnání s novým Barnierem vypadá jako umírněný.
Nigel Farage, bývalý europoslanec a hlavní tvář brexitu

Svým překvapivým návrhem Barnier také zaskočil velkou část proevropsky smýšlejících politiků. Jak upozorňuje server Politico, takováto rétorika ho posouvá od středu blíže ke krajní pravici, kterou představuje šéfka Národního sdružení Marine Le Penová. Barnier ale jakékoli porovnání s Le Penovou odmítá.

V letech 2019–2021 zastával Barnier pozici hlavního vyjednavače EU pro jednání s britskou vládou o vystoupení Spojeného království z evropských struktur. Na ostrovech teď jeho návrhy vzbudily pobavení.

Část příznivců brexitu tvrdí, že kdyby bývala EU zastávala takovýto přístup už dříve, k vystoupení by možná nikdy nedošlo.

Barnier: EU neumí riskovat. Je jednodušší jednat samostatně

Koronavirus

„Neuvěřitelná otočka ohledně otevřených hranic,” přisadil si někdejší europoslanec Martin Daubney. „Můj program teď v porovnání s novým Barnierem vypadá jako umírněný,” zaglosoval i sám Nigel Farage, hlavní autor myšlenky vystoupení Británie z EU, zvaný „Mr. Brexit”.

Reklama

Výběr článků

Načítám