Hlavní obsah

Austrálii sužují záplavy, evakuováno bude dalších 20 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dalších asi 20 000 obyvatel australského Nového Jižního Walesu vyzvaly úřady k evakuaci kvůli záplavám, nebo jim evakuace hrozí, informovala v úterý agentura Reuters. V pondělí bylo v této situaci okolo 30 000 lidí.

Záplavy Austrálie

 
Článek

"Nic ještě rozhodně neskončilo, nebuďte lhostejní" upozornil v úterý guvernér Nového Jižního Walesu Dominic Perrottet. Vyzval lidi, aby byli kvůli nebezpečí bleskových záplav opatrní zejména při cestách autem.

Na některých místech za tři dny spadlo více srážek, než kolik v Austrálii v průměru naprší během celého roku. Na úterý je příznivější předpověď, nicméně stále hrozí rozvodnění řek, protože už před příchodem nynějších přívalových dešťů byla jejich koryta téměř plná.

Meteorologický ústav informoval, že ve středních a severních částech pobřeží Nového Jižního Walesu by za šest hodin mohlo napršet 90 milimetrů, někde dokonce 125 milimetrů.

Liják může provázet vichr o rychlosti až 90 kilometrů za hodinu, a zvyšovat tak nebezpečí pádů stromů nebo elektrického vedení. Úřady vyzvaly obyvatele Sydney, aby nevycházeli, pokud to není opravdu nutné.

Americké úřady uzavřely Yellowstonský park, který postihly rozsáhlé záplavy

Amerika

Federální vláda v pondělí záplavy označila za přírodní katastrofu, čímž postiženým lidem pomůže získat podporu z nouzových fondů.

Město Windsor severozápadně od Sydney zažívá letos velkou vodu už potřetí, tentokrát jsou záplavy nejhorší. Lidé na sociálních sítích zveřejňují fotografie zaplavených silnic a mostů, nebo záchranáře pomáhajícím motoristům uvázlým s auty ve vodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám