Hlavní obsah

Austrálie kvůli povodním vyhlásí nouzový stav

Canberra

Austrálie v souvislosti se silnými lijáky a následnými záplavami vyhlásí stav nouze. Oznámil to tamní premiér Scott Morrison. Opatření pomůže úřadům zajistit pomoc a potřebné zásoby pro nejhůře zasažené oblasti na východě země, píše agentura Reuters.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Záplavy v Austrálii

Článek

Morrison ve středu navštívil zdevastované město Lismore na severu státu Nový Jižní Wales, kde přislíbil finanční příspěvky obyvatelům i podnikům. Premiér před květnovými volbami ztrácí podporu a jeho dnešnímu vystoupení předcházelo setkání několika protestujících, podotýká Reuters.

Austrálie po téměř dvou letech otevřela hranice

Zahraniční

Velkou část australského východního pobřeží včetně Sydney v posledních týdnech opakovaně postihly nezvykle silné přívalové deště. Úřady nařídily evakuaci statisícům lidí, živel způsobil rozsáhlé škody na soukromém i veřejném majetku, v zemědělství i na infrastruktuře. Zemřelo nejméně 20 lidí.

Někteří obyvatelé států Nový Jižní Wales a Queensland kvůli lijákům neměli několik dní přístup k elektřině či internetu a vládu obviňují, že s pomocí příliš dlouho otálela.

Se záplavami se nadále potýkají západní předměstí Sydney, tisíce obyvatel ze severovýchodních okrajů města se už ale vrátily domů. Podle meteorologů deště polevily, a hladina vody proto v následujících dnech klesne.

Reklama

Výběr článků

Načítám