Hlavní obsah

Australance zemřely během deseti let čtyři děti, za vraždy strávila ve vězení 20 let. Byla ale nevinná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Australanka Kathleen Folbiggová, která jako nevinná strávila 20 let ve vězení za údajnou vraždu svých čtyř dětí, definitivně očistila své jméno. Odvolací soud v Sydney ve čtvrtek zrušil rozsudek, na jehož základě v roce 2003 putovala za mříže.

Australanka neprávem odsouzená za údajnou vraždu svých čtyř dětí strávila 20 let ve vězeníVideo: Reuters

 
Článek

Z vězení vyšla 56letá Folbiggová už letos v červnu poté, co kriminalisté uzavřeli obnovené vyšetřování případu. Žena dostala milost, ale nyní se dočkala i oficiálního zrušení verdiktu. Soudce Andrew Bell to odůvodnil slovy, že důkazy z původního procesu nebyly spolehlivé.

Dvě dcery a dva synové Folbiggové náhle zemřeli mezi léty 1989 a 1999 ve věku 19 dní až 18 měsíců. Případ tehdy šokoval celou zemi a matka dostala cejch „nejhorší sériové vražedkyně Austrálie“.

I přes absenci forenzních důkazů prokurátoři označili za extrémně nepravděpodobné, že by čtyři děti zemřely náhle a bez vysvětlení. Odkazovali také na záznamy z deníku matky, které by prý mohly být chápány jako přiznání viny. Verdikt zněl 40 let vězení, ten byl ale po odvolání později o deset let zkrácen.

Američanku propustili po 22 letech v cele smrti

Amerika

Mohly zemřít přirozeně

Nyní vědecké důkazy ukázaly, že všechny čtyři děti mohly zemřít přirozenou smrtí. Obě dcery totiž zdědily po matce genetickou vadu, která může vyvolat poruchy srdečního rytmu a náhlou smrt.

U synů to podle odborného posudku není jisté, ale vzhledem k osudu jejich sester je prý také možné, že zemřeli bez cizího zavinění. Před soudní budovou v Sydney Folbiggová podle serveru 7news řekla, že je vděčná za poznatky moderní vědy a genetiky, které nyní poskytly odpovědi na otázku, jak její děti zemřely.

„Nicméně i v roce 1999 jsme měli právně podložená vysvětlení, která dokazovala mou nevinu. Byli jsme však ignorováni. Téměř čtvrt století jsem se potýkala s nedůvěrou a nepřátelstvím,“ uvedla Folbiggová, která od počátku trvala na své nevině.

Australská akademie věd označila odsouzení Folbiggové za „největší justiční omyl v historii země“.

Nevinného muže propustili po 38 letech z vězení. Klíčová svědkyně tehdy lhala

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám