Hlavní obsah

Atentáty v Iráku znepokojily koaliční politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/LONDÝN

Poslední dva velké atentáty v Iráku před náborovými centry policie a armády, při nichž zahynulo sto lidí, vyvolaly reakci politiků. Britský ministr zahraničí Jack Straw řekl, že svědčí o tom, že teroristům nezáleží na samotných Iráčanech. Bezpečnostní poradkyně amerického prezidenta Condoleezza Riceová za nimi vidí prsty al-Kajdá.

Foto: Ludmila Brousilová
Článek

Bezpečnostní poradkyně amerického prezidenta Condoleezza Riceová v noci na čtvrtek prohlásila, že násilí v Iráku páchají především skupiny zahraničních radikálů, které se snaží zabránit Bagdádu vybudovat demokracii.

"Máme všechny důvody se domnívat, že jsou to především zahraniční teroristé, že jsou to lidé spojení s al-Kajdá, kdo je zodpovědný za současnou vlnu atentátů v Iráku," řekla Riceová pro americkou veřejnoprávní televizi PBS. Podle jejích slov jsou osoby zodpovědné za tyto atentáty znepokojeny pokrokem demokracie v Iráku.

"Chtějí návrat do doby, kdy svoboda v této části světa neexistovala," zdůraznila. Domnívá se ale, že Iráčané dokáží tomuto násilí čelit.

Také britský ministr zahraničí Jack Straw odsoudil oba nejnovější sebevražedné atentáty v Iráku. "Pachatelé těchto šokujících útoků z minulých dvou dnů názorně ukázali, že je irácký lid vůbec nezajímá," řekl podle agentury AP. "Bezcitně se zaměřili na ty Iráčany, kteří chtěli sloužit svým krajanům a pracovat na vybudování bezpečnější budoucnosti pro všechny," dodal. "

Powella překvapilo, že v Iráku nebyly zakázané zbraně

Amerického ministra zahraničí Colina Powella překvapilo sdělení amerických inspektorů, že v Iráku neexistují zbraně hromadného ničení. Přiznal to ve středu při slyšení před zahraničním výborem Senátu.

"Řekli jsme vám, že tam jsou zásoby (zbraní hromadného ničení), protože jsme věřili, že je to pravda. Byli jsme překvapeni, když nebyly objeveny," řekl Powell, který musel čelit tvrdé kritice demokratů. Uvedl, že spoléhal na zpravodajství, které poskytl ředitel CIA George Tenet, s tím, že jedinou otázkou tehdy bylo, kde jsou sklady zbraní hromadného ničení.

Na obranu amerického prezidenta, jenž je podezříván přinejmenším z přehánění nebezpečí, které irácký režim představoval pro Spojené státy, Powell také uvedl: "Myslím si, že nikdo v Americe se nedomnívá, že prezident George Bush si to všechno vymyslel." Za akcí v Iráku si Powell stojí. Pokusy Saddáma Husajna o vývoj zakázaných zbraní, které použil proti svému lidu, a odmítání inspekcí OSN, podle něj byly a stále jsou pádnými důvody pro jeho svržení.

Reklama

Související témata:

Související články

CIA: Irák nikdy přímo neohrožoval USA

Ředitel CIA George Tenet ve čtvrtek prohlásil, že jeho lidé nikdy neoznačili Irák za bezprostřední ohrožení Spojených států. CIA prý ani nikdo nenavedl,...

Atentát v Iráku: 50 mrtvých a 150 zraněných

Při výbuchu bomby umístěné v automobilu zemřelo v úterý odpoledne jižně od Bagdádu podle prvních odhadů padesát lidí. Dalších sto padesát osob utrpělo navíc...

Výběr článků

Načítám