Hlavní obsah

Atentátník z Halle přemohl ve vězení dva dozorce, vzal je jako rukojmí

Drama se odehrálo v pondělí večer v německé věznici Burg nedaleko sasko-anhaltské metropole Magdeburku. Stephan Balliet, strůjce útoku na synagogu v Halle, se zmocnil dvou členů ostrahy, které si vzal jako rukojmí, píše server týdeníku Focus s odkazem na informace z bezpečnostních zdrojů.

Foto: ČTK

Stephan Balliet

Článek

Rukojmí držel asi hodinu, než byl přemožen ostatními dozorci. Během potyčky byl Balliet zraněn, rukojmím se fyzicky nic nestalo, ale jsou v odborné péči, píše Focus. Přesné pozadí incidentu není známo. Není jasné, co atentátník vzetím rukojmích sledoval a není také jasné, jak se mu podařilo zajmout dva členy ostrahy. Případ vyšetřuje německá kriminální policie.

Případ vyvolal rozsáhlou policejní operaci. Těžce vyzbrojení policisté zaujali pozice před věznicí. Nakonec ale atentátníka přemohli ostatní dozorci.

Balliet si ve věznici odpykává doživotní vězení za to, že v říjnu 2019 zaútočil na synagogu v Halle. V tu chvíli tam věřící oslavovali největší židovský svátek Jom kippur. Dovnitř se nedostal díky masivním dveřím, následně zastřelil náhodnou kolemjdoucí a později ještě jednoho mladého muže v nedalekém rychlém občerstvení. Několik dalších lidí přitom zranil. Motivem jeho činu byly antisemitské a rasistické spiklenecké teorie. Soud ho poslal do vězení na doživotí.

Soudní psychiatr během procesu poukázal na to, že Balliet trpí složitou poruchou osobnosti se známkami paranoie a autismu, zároveň ale zdůraznil, že to k omezení jeho příčetnosti a schopnosti rozeznat protiprávní jednání nevedlo. Své hodnocení zdůvodnil tím, že na rozdíl od pacientů trpících klamnými představami a bludy obžalovaný svůj čin podrobně plánoval a vyčkával na nejvhodnější okamžik.

Útočník z Halle byl nešika. Choval se chaoticky, zbraně mu selhaly

Evropa

Reklama

Související témata:
Stephan Balliet
Halle

Výběr článků

Načítám