Hlavní obsah

Atentátník s náloží v botě dostal doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOSTON

Atentátník Richard Reid, který se v prosinci 2001 pokusil vyhodit do vzduchu Boeing-767 náloží ukrytou v botě, byl americkým soudem v Bostonu potrestán doživotním vězením. Britský občan se loni v říjnu přiznal ke všem 8 bodům obžaloby s tím, že americkou justici neuznává.

Foto: Hynek Mojžíš

Plzeňský centrální obvod Plzeň 3 podporuje rozvoj plzeňské divadelní tradice a kulturní vyžití svých obyvatel.

Článek

Reidův právní zástupce u soudu uvedl, že jeho klient chtěl teroristický čin spáchat, neboť věřil, že jen tak může zabránit likvidaci Islámu. Reid se k Islámu obrátil ve vězení v Anglii, kde si odpykával trest kvůli drogám a za násilné trestné činy. "Islám mi zachránil život," řekl Reid svému právníkovi. "Čelí (Islám - pozn.) útoku ze Západu. Musel jsem udělat, co jsem mohl." Reid si od srpna do prosince 2001 vydělával prací v amsterodamských restauracích a američtí vyšetřovatelé prokázali jeho kontakty se Zacariasem Moussaouim z Francie, prvním obviněným v USA za teroristické útoky z 11. září.

Drama nad Atlantikem

Reid 22. prosince 2001 nastoupil na palubu letadla Boeing-767 společnosti American Airlines, které letělo z Paříže do Miami. Jeho ďábelský plán s bombou ukrytou v botě však nad Atlantikem odhalila letuška, která okamžitě zavolala o pomoc. Na Reida se poté vrhlo několik cestujících a po krátké šarvátce jej přemohli. Při rvačce byly zraněny dvě letušky. Dva lékaři pak Reidovi dali sedativa a posádka jej připoutala k sedadlu, kde zůstal až do přistání na letišti v Bostonu, kam byl let číslo 63 se 185 pasažéry a 12 členy na palubě odkloněn.

Část výbušniny koupil o "jakéhosi Čechoslováka"

Boeing bezpečně přistál v doprovodu stíhaček F-15. Na letišti na něj čekaly policejní a požární jednotky a pyrotechnici. Po přistání Reida zatkla policie. Vyšetřovatelé, kteří prověřili jeho botu rentgenem, objevili v podpatku navrtané díry a uvnitř nalezli 200 gramů výbušniny PETN. Jednu ze složek této explozivní látky si měl Reid podle dřívějších informací CNN koupit v Amsterodamu od "jakéhosi Čechoslováka" za 1500 dolarů a nálož údajně vyrobil podle návodu na internetu.

Reid byl zadržen den předtím

Bezpečnostní síly na letišti Roissy-Charles de Gaulle zadržely Reida na popud American Airlines již v pátek 21. prosince, protože se choval podezřele a neměl žádné větší zavazadlo, i když letěl přes oceán, informoval tehdy francouzský list Libération. Policisté nicméně přijali jeho vysvětlení, že nepotřebuje mnoho věcí, protože vše má u rodiny na karibském ostrově Antigua. Reid kvůli výslechu zmeškal páteční let, ale bez problémů odletěl v sobotu.

Znepokojená veřejnost

Incident zneklidnil po 11. září už tak znepokojenou veřejnost, zvláště uživatele letecké dopravy, a vedl k dalšímu zpřísnění bezpečnostních opatření. Na mnoha letištích personál kontroloval i boty cestujících. Na letištích v USA hlídkovali ozbrojení vojáci, v Paříži byly na letiště vyslány policejní posily se psy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám