Hlavní obsah

Atentát a útok na KFC si vyžádaly v Karáčí 11 mrtvých

KARÁČÍ

Pákistánským Karáčí otřáslo v pondělí nábožensky motivované násilí. Sebevražední atentátníci zabili v šíitské mešitě pět osob. Následně rozzuřený dav vypálil restauraci KFC, kde zahynulo šest osob. Napadeny byly také dvě benzínové pumpy a rozbito několik aut.

Článek

V pondělí v noci bylo objeveno šest těl v restauraci KFC: "Čtyři z nich byla spálená a zbylá dvě zmrzlá. Vypadá to, že ti dva se před rozzuřeným davem skryli v lednici,"  uvedl pro DPA jeden ze záchranářů. "Uvízli v hořící budově," dodal velitel hasičů Kazim Ali.

"Svědci nám řekli, že v budově ve chvíli, kdy byla zapálena, bylo 18 až dvacet lidí. Většina jich unikla, když vyšplhali na střechu a skočili na vedlejší budovu."

Atentát na mešitu

Při předchozím útoku na mešitu zemřelo pět lidí a dalších dvacet jich bylo zraněno. Mezi obětmi jsou dva atentátníci a jeden policista. Třetí atentátník Mohammed Jamil leží se zraněními v nemocnici. Podle policejních zdrojů je členem zakázané militantní organizace Jaish-e-Mohammed. Motivy útoku však nejsou známé, neboť atentátníka zatím nebylo možné vyslechnout.

Útok na mešitu popsal její mluvčí Shahzad Rizvi: "Slyšel jsem jak dva z útočníků pálili do vzduchu, pak se ozvala silná exploze."

Napětí dále zvýšilo, že v pondělí večer byl zabit významný klerik a politik Aslam Mujahid, který vedl stranu Jamaat-e-Islami. Očekávalo se, že bude kandidátem náboženských stran na starostu v blížících se volbách.

Kvůli pohřbům naplánovaným na úterý, byla posílena bezpečnostní opatření.

Násilí otřáslo městem Karáčí tři dny poté, co sebevražedný atentátník zaútočil na mešitu v Islámabádu, kde zabil 19 osob a 100 jich zranil.  Před dvěma týdny přitom 58 pákistánských duchovních označilo sebevražedné atentáty ve jménu džihádu za neislámské.

Reklama

Výběr článků

Načítám