Hlavní obsah

Arcturus už poráží krakena. WHO sleduje novou subvariantu koronaviru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová varianta koronaviru nazvaná arcturus se šíří ve světě. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je zřejmě nakažlivější než subvarianta kraken. V Británii ohlásili zdravotníci několik úmrtí.

Foto: Profimedia.cz

Virus pod mikroskopem.

Článek

Podle listu The Independent jich je pět, přičemž laboratoře potvrdily sekvenací 135 případů.

Subvarianta mutace omikron XBB.1.16 pojmenovaná arcturus po nejjasnější hvězdě souhvězdí Pastýře a třetí nejjasnější hvězdě noční oblohy se šíří také v Indii, kde způsobila až 13násobný nárůst počtu případů během jednoho měsíce. Město Maháráštra a metropole Dillí hlásily minulý týden tisícovku případů denně. Podobný počet nákaz koronavirem zaznamenala země v tomto roce poprvé.

Indičtí lékaři zaznamenali, že u dětí, které se jí nakazily, se objevil také zánět spojivek. V několika svazových státech, například v jihoindické Kérale, kvůli nové subvariantě znovu zavádějí roušky.

Podle WHO se arcturus rozšířil už do 32 zemí světa včetně Spojených států. Tam byl minulý týden odpovědný za zhruba deset procent případů koronaviru, podle údajů amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí je dominantní příčinou covidu-19 stále podvarianta Kraken.

Podle expertů má arcturus mutace na spike proteinu, které by mohly vést k vyšší infekčnosti. Proto WHO jeho sleduje jeho šíření i závažnost onemocnění, které způsobuje.

Ve srovnání s jinými subvariantami omikronu ale nemá žádnou zvýšenou schopnost vyhnout se ochraně získané z vakcín.

WHO: Vakcíny proti covidu zachránily v Evropě přes milion životů

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám