Hlavní obsah

Arafat přijal demisi premiéra Abbáse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RAMALLÁH

Palestinský vůdce Jásir Arafat přijal demisi, kterou mu písemně předložil premiér Mahmúd Abbás. Potvrdili to poslanci po jednání u Arafata, sdělila v sobotu odpoledne DPA.

Foto: Vladislav Chalupa

Start sjezdu dětské kategorie - 3.sáňkařské závody v Konecchlumí

Článek

Předseda palestinské vlády Abbás rezignoval těsně před tím, než se v Ramalláhu sešli poslanci parlamentu, kteří se na uzavřeném zasedání měli zabývat krizí ve vztazích mezi Abbásem a Arafatem.

Několik hodin panovala nejistota v tom, zda Arafat demisi přijal. Podle některých palestinských zdrojů tak již dopoledne učinil, ale Arafatův bezpečnostní poradce Džibríl Radžúb později řekl, že prezident demisi stále studuje.

Abbás pod tlakem

Abbáse vedlo k demisi podle jeho slov pět hlavních důvodů: Izrael prý neplnil závazky mírového plánu, USA ani mezinárodní společenství se k tomu Izrael nesnažilo donutit, vláda plně podporovala premiérovu politiku a čelila silné domácí kampani, jejímž cílem bylo zabránit jí v práci, a konečně byli vláda i premiér nespravedlivě kritizováni, že se snaží získat vliv buď nad vším nebo nad ničím. Svou roli zřejmě také hrály spory, které vedl Abbás s Arafatem, jenž se nechce vzdát části své moci.

USA a Izrael ztratil partnera k jednáním

Abbásovo odstoupení zřejmě bude mít negativní dopad na mírová jednání. USA a Izrael tak ztratí partnera k rozhovorům, protože s Arafatem jednat odmítají, podotýká AP. Abbásův odchod není příliš pozitvní ani pro Arafata, protože bude mezi politiky, kteří ho stále uznávají, považován za někoho, kdo se nepohodlného soupeře zbavil.

Izraelský rozhlas citoval člena izraelského vedení, který sdělil, že pro Izrael je situace, kdy by se mohl stát Arafat znovu jediným nejvyšším představitelem palestinské samosprávy, nepřijatelná.

Abbásova demise vyvolala znepokojení jak mezi Palestinci, tak Američany. Někteří palestinští představitelé, kteří hovořili s agenturou AP, dali najevo, že je situace znepokojuje a že povede k dalšímu chaosu. "Řítíme se do nové krize, za niž zaplatíme velkým množstvím krve," řekl poslanec Fáris Kadúra.

Útok na vůdce Hamásu

Jen několik hodin poté, co Abbás rezignoval, se izraelští vojáci podle DPA pokusili zabít duchovního vůdce militantního hnutí Hamás Ahmeda Jásina i jeho blízkého spolupracovníka Ismaíla Haníju. Izraelská stíhačka vypálila raketu na budovu v Gaze jen krátce potom, co ji oba vysoce postavení muži opustili.Při útoku byli zraněni tři lidé, včetně člena hnutí, jemuž dům patřil, sdělila DPA.

Reklama

Související články

Bush a Abbás se shodují

Člen palestinské vlády označil za úspěch páteční setkání svého premiéra Mahmúda Abbáse s americkým prezidentem Georgem Bushem ve Washingtonu. Militantní křídlo...

Výběr článků

Načítám