Hlavní obsah

Palestinský premiér přerušil kontakty s militantními skupinami

DPA, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RAMALLÁH

Po úterním sebevražedném atentátu v Jeruzalémě, který si vyžádal 20 mrtvých, se palestinský premiér Mahmúd Abbás rozhodl přerušit kontakty s militantními palestinskými skupinami Hamás a Islámský džihád. Uvedla to ve středu agentura AFP s odvoláním na nejmenovaného vysokého palestinského představitele.

Foto: Techmania Science Center

Most se stal vizuálně jednotícím prvkem, který návštěvníkům Techmanie poskytne představu o rozlehlosti budoucího centra popularizace vědy.

Článek

Tento zdroj uvedl, že Abbás podnikne kroky proti skupinám, které podle něj ohrozily palestinské národní zájmy. Představitel neupřesnil, o jaká opatření půjde, ale řekl, že po konzultacích s palestinskými ministry se premiér rozhodl "ukončit všechny kontakty a dialog s Hamásem a Islámským džihádem".

Obě militantní skupiny se přihlásily k atentátu, který Abbás odsoudil.

Izrael uzavřel palestinská území

Izraelská vláda okamžitě po atentátu přerušila s Palestinci všechny kontakty a nechala hermeticky uzavřít palestinská území. Mluvčí vlády Avi Pazner obvinil palestinské vedení, že "nedělá absolutně nic proti terorismu". Podle něj také porušilo své závazky vyplývající z "cestovní mapy", která by měla vést k vyhlášení samostatného palestinského státu v roce 2005. Podle Paznera Palestinci odmítají "odzbrojit a rozprášit teroristické organizace".

Ministr dopravy: Musíme zbořit sídlo Arafata

Izraelský ministr dopravy Avigdor Lieberman dnes podle AFP navrhl "srovnat se zemí" hlavní stan předsedy palestinské autonomie Jásira Arafata v Ramalláhu. "Víme, že vyšetřování všech atentátů vede do Mukaty, Arafatova hlavního stanu, který musí být odstraněn se všemi jeho obyvateli," prohlásil v izraelském rozhlase Lieberman, který je současně šéfem krajně pravicové strany Národní jednoty.

Mezi oběťmi je řada dětí

V Izraeli vyvolal poslední atentát ohromné pobouření nejen pro počet obětí, ale i skutečnost, že mezi nimi bylo mnoho dětí: šest mrtvých a 40 zraněných. V autobuse totiž byly zejména rodiny, jež se vracely z večerní motlitby domů. Atentátník se přestrojil za ortodoxního žida, postavil se do středu kloubového autobusu a odpálil tam nálož, kterou měl na sobě. Šlo údajně o učitele, který byl zároveň příslušníkem militantního palestinského hnutí.

Včerejší atentát byl nejhorším od začátku příměří, jež Hamás a Islámský Džihád vyhlásily koncem června. V bezprostřední reakci na něj izraelská vláda odvolala plánované stažení svých jednotek z Jericha a Kalkilije na západním břehu Jordánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám