Hlavní obsah

Rabína v Berlíně napadl muž tmavé pleti. Řval na něj: „Ty zas*anej židáku“

– Berlín

Berlínská stanice metra Westphalweg ve čtvrti Mariendorf se stala v úterý dopoledne dějištěm antisemitského útoku na postupimského rabína Ariela Kirzona, píše server týdeníku Focus.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rabín, který se narodil na Ukrajině, uvedl, že se incident stal krátce před půl jedenáctou dopoledne. Spolu s 13letým synem byl na cestě do stanice metra. Rabín v tu chvíli telefonoval s izraelskou ambasádou a rozhovor vedl v hebrejštině.

Vzápětí ho podle jeho slov napadl „mladý muž tmavé pleti“. Podle jeho líčení ho útočník popadl za rameno, smýkl jím a začal mu nadávat „Ty zasr… židáku“ a častoval ho dalšími vulgárními výrazy.

Rabín nejenže mluvil hebrejsky, ale podle jeho oděvu bylo na první pohled jasné, že je Žid.

Nad Židy v Rusku se stahují temná mračna, varuje moskevský rabín, který utekl

Evropa

Kirzon byl podle svých slov „pohlcen“ telefonátem, a tak v první chvíli na útok nereagoval. Jeho syn ale vše sledoval, a když rabínovi došlo, co se děje, snažil se zachovat klid a na nic nereagovat.

Rabín doufá, že kamerový systém pomůže incident objasnit a policie díky němu útočníka dopadne.

Urážky, výhrůžky a fyzické násilí vůči Židům jsou v Německu na denním pořádku.

Spolková asociace výzkumných a informačních center pro antisemitismus (RIAS) ve své výroční zprávě za rok 2021 uvádí celkem 2738 zaznamenaných antisemitských incidentů, což je v průměru více než sedm denně. Odborníci také očekávají vysoký počet nenahlášených případů.

Ve srovnání s předchozím rokem (1957 incidentů) to znamená nárůst o 40 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám