Hlavní obsah

Angela Merkelová zůstává nejvlivnější ženou světa

Nejvlivnější ženou světa zůstává podle časopisu Forbes německá kancléřka Angela Merkelová, která je páteří Evropské unie a první východoněmeckou politickou hvězdou od znovusjednocení země. Až za ní se umístila šéfka americké centrální banky Janet Yellenová, trojici pak doplňuje filantropka a podnikatelka Melinda Gatesová. S výjimkou roku 2010 kraluje německá kancléřka žebříčku již od roku 2006.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Do první pětky se dostaly také brazilská prezidenta Dilma Rousseffová a ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová.

V první pětadvacítce se ze světa politiky dále objevují někdejší šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová (6. místo), první dáma USA Michelle Obamová (8.), jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje (11.), prezidentka Argentiny Cristina Fernandézová de Kirchner (19.) a prezidentka Chile Michelle Bacheletová (25.). Helen Clarková, která spravuje Program OSN pro rozvoj, je třiadvacátá.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mezi nejvlivnější vrcholové manažerky zase patří generální ředitelka americké automobilky General Motors Mary Barraová (7.), provozní ředitelka Facebooku Sheryl Sandbergová (9.) a šéfka IBM Virginia Romettyová (10.).

Nejvlivnějšími představitelkami v oblasti médií a zábavního průmyslu jsou mediální magnátka Oprah Winfreyová (14.) a zpěvačka Beyonce Knowlesová (17.).

Nejvíc žen je z USA

V žebříčku 100 nejvlivnějších žen jsou pouze čtyři Evropanky - kromě Merkelové a Francouzky Lagardeové ještě italská módní návrhářka Miuccia Prada (75.) a šéfka ruské centrální banky Elviru Nabiullinová (72.), historicky první Ruska na seznamu Forbesu. Více než polovina nejvlivnějších žen je z USA, Čína má na seznamu devět zástupkyň, například ředitelku Světové zdravotnické organizace Margaret Chanovou (30.) nebo první dámu Pcheng Li-jüan (57.).

Forbes zveřejňuje žebříček 100 nejvlivnějších žen světa každý rok. Na seznam zařazuje političky, podnikatelky, filantropky, známé osobnosti, ženy ve vedoucích pozicích v oblasti financí, médií či technologií, včetně neziskového sektoru.

Jejich moc časopis poměřoval na základě finančních zdrojů, nad nimiž mají ženy kontrolu, dále podle pozornosti médií a obliby na komunitních sítích, stejně jako míry vlivu v různých oblastech a schopnosti jej aktivně uplatnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám