Hlavní obsah

Analytici: Úřady v Záporožské oblasti nepřímo vyhlásily nezávislost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Proruské úřady v Záporožské oblasti vydávají ukrajinské občany vstupující do okupovaného regionu za dočasné žadatele o azyl, a tím nepřímo vyhlásily nezávislost regionu na Ukrajině. Ve své pravidelné zprávě o válce na Ukrajině to napsal Institut pro studium války (ISW).

Foto: Reuters

Evakuovaní obyvatelé Mariupolu přijíždějí do Záporoží.

Článek

Šéf okupační oblasti Jevgenij Balickij podepsal dekret, na jehož základě se lidé musí registrovat. Zavádí také dočasné identifikační formuláře pro všechny „osoby bez státní příslušnosti“.

Dekret má různé důsledky podle mezinárodního i ruského práva. Mezinárodní právo definuje uprchlíka jako osobu, která nepochází z dané země a žádá o dočasný azyl, aby unikla pronásledování.

Ruské právo definuje uprchlíka jako osobu, která se nachází mimo zemi své státní příslušnosti nebo obvyklého pobytu.

Dovolená na Krymu. Rus se vyfotil vedle systému protivzdušné obrany, Ukrajinci mu poděkovali

Válka na Ukrajině

Ani jeden z těchto statusů se ale nevztahuje na většinu osob, které přecházejí z neokupované Ukrajiny do Záporoží.

Rusko zároveň pokračuje ve vytváření nových takzvaně dobrovolnických oddílů. Rekruty pro doplnění armádních stavů hledá zejména v Přímořském kraji na Dálném východě. Slibuje jednorázový bonus 300 tisíc rublů (124 tisíc korun) a měsíční plat 200 tisíc rublů (83 tisíc korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám