Hlavní obsah

Zemřela Juanita Castrová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miami

Juanita Castrová zemřela v devadesáti letech v exilu v Miami na Floridě. Komunistickou Kubu opustila v roce 1964 a do své původní vlasti se již nikdy nevrátila. Patřila k předním kritikům svého bratra, dlouholetého kubánského diktátora Fidela Castra.

Foto: Profimedia.cz

Juanita Castrová na snímku z roku 2009

Článek

„Je to zpráva, kterou jsem nikdy nechtěla dostat. Avšak vzhledem k tomu, že jsem v posledních třech dekádách byla její (Juanity Castrové, pozn. red.) tiskovou mluvčí, považuji za povinnost se o tuto zvěst podělit,“ oznámila v pondělí 4. prosince novinářka María Antonieta Collinsová na sociální síti smrt Juanity Castrové.

Zesnulá byla členkou rodinného klanu Castrů, jedním ze sedmi sourozenců, mezi něž patřili i vůdce kubánské revoluce a pozdější dlouholetý kubánský diktátor Fidel (1926 až 2016) či Raúl (*1931), který se postavil do čela Kuby po Fidelově onemocnění v roce 2006.

Juanita se ovšem odrodila, a ač kubánskou revoluci zprvu podporovala, posléze se stala kritičkou metod, které Fidel Castro na ostrově zavedl. V roce 1964 Kubu opustila, přes Mexiko se dostala do Spojených států. To již fungovala jako agentka CIA. Podle jejího názoru se Fidel „zcela vzdálil od původních ideálů revoluce“.

Domov neměla nikde

Server Newsweek připomíná, že po smrti bratra Fidela v listopadu 2016 sice Juanita „projevila určitý druh lítosti“, ale na bratrův pohřeb nedorazila. Pravděpodobně i z obavy, že by se do USA již nemusela vrátit.

Castrová si před několika lety postěžovala, že ani Miami – kde žije největší komunita kubánských emigrantů na světě – se nestalo jejím opravdovým domovem. „Pro Kubánce jsem dezertér, protože jsem rodnou zemi nadobro opustila. Tady, v Miami, se na mě mnozí z emigrantské komunity zase dívají svrchu proto, že jsem sestra Fidela a Raúla,“ cituje zesnulou Newsweek.

Rodina Juanity Castrové požádala média v souvislosti s úmrtím o zdrženlivost, pohřeb bude zřejmě v úzkém rodinném kruhu.

Éra bratrů Castrových skončila, kubánští komunisté mají nového šéfa

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám