Hlavní obsah

Zemřela Jean Kennedyová Smithová, sestra bývalého amerického prezidenta

New York

Zemřela Jean Kennedyová Smithová, sestra bývalého amerického prezidenta Johna F. Kennedyho. Bylo jí 92 let, napsala agentura DPA s odkazem na vyjádření její dcery Amandy Hoodové.

Foto: Profimedia.cz

Jean Kennedyová Smithová, sestra bývalého amerického prezidenta J. F. Kennedyho

Článek

Jean Kennedyová Smithová se narodila v Bostonu v roce 1928 a byla druhým nejmladším potomkem z celkem devíti dětí klanu Kennedyových. V letech 1993 až 1998 během administrativy Billa Clintona zastávala post americké velvyslankyně v Irsku. Během svého působení prokázala politický talent, sehrála důležitou roli během mírového procesu v Severním Irsku mezi znesvářenými katolíky a protestanty.

Ačkoliv prokázala politický talent, žila ve stínu svých úspěšnějších bratrů. Byla ovšem známá svou charitativní činností. Mimo jiné založila program na podporu zdravotně postižených umělců, který funguje po celých Spojených státech a má mezinárodní pobočky.

Nejvyšší vyznamenání

V roce 2011 obdržela od prezidenta Baracka Obamy Prezidentskou medaili svobody, což je nejvyšší vyznamenání americké vlády pro civilisty.

Kennedyovi jsou považováni za jednu z nejvlivnějších dynastií v americké politice i společnosti. Jeanin bratr John byl 35. prezidentem Spojených států, působení v úřadě ukončil až atentát v roce 1963 v Dallasu, při kterém přišel o život. Další bratr Robert F. Kennedy ("Bobby") byl slibným kandidátem pro Bílý dům, ale v roce 1968 byl během prezidentské kampaně zavražděn. Další dva sourozenci zemřeli při leteckých haváriích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám