Hlavní obsah

Zemřel poslední z indiánů, jejichž kód Navajo zmátl Japonce

V Novém Mexiku ve středu zemřel poslední z 29 indiánů kmene Navajo, kteří dali vznik jazykovému kódu, jenž za druhé světové války dokonale zmátl Japonce. Chester Nez ráno skonal v Albuquerque na selhání ledvin, bylo mu 93 let.

Foto: Felicia Fonseca, ČTK/AP

Chester Nez zemřel v 93 letech.

Článek

Dříve, než se uživateli kódované řeči, takzvanými code talkers, za války později staly stovky dalších Navajů, naverbovala americká armáda 29 členů kmene, aby vytvořili kód založený na jejich tehdy nepsaném jazyce. Aby se Nez k vojsku dostal, podobně jako mnozí další zalhal o svém věku a rodině nic neřekl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Z 250 Navajů, kteří se tehdy sešli na arizonské vojenské základně Fort Defiance, armáda vybrala 29. V květnu 1942 je zařadila do první zcela domorodé americké jednotky námořní pěchoty.

S využitím různých slov v řeči Navajo – například označujících červenou zem, náčelníka, klan, cop, mravence či kolibříka – sestavili nejprve slovník více než 200 výrazů, jejichž počet postupně rozšiřovali a vytvořili abecedu. Nez se prý nejprve obával, že kód nebude fungovat, neboť jazyk ovládalo jen málo nečlenů Navajo. A dokonce i mnozí Navajové, kteří řeč znali, kódu nerozuměli.

Kód, využitý armádou USA v Tichomoří, byl jen v hlavách Navajů vycvičených v radiové komunikaci. Každá zpráva přečtená nahlas "code talkerem" byla vzápětí okamžitě zničena. "Japonci dělali všechno možné, aby kód prolomili, ale nikdy se jim to nepodařilo," řekl Nez v rozhovoru, který poskytl v roce 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám