Hlavní obsah

Zemřel astronaut Stafford, známý „vesmírným podáním rukou“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 93 let v pondělí po dlouhé nemoci zemřel někdejší astronaut amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Thomas Stafford, který byl zapojený do programů Apollo a Gemini. Nejvíc ho proslavila mise Sojuz–Apollo, první společný let sovětské a americké lodi, během nějž došlo na „vesmírné podání rukou“ mezi Staffordem a sovětským kosmonautem Alexejem Leonovem, připomněl americký veřejnoprávní rozhlas NPR.

Foto: Profimedia.cz

Astronaut Thomas Stafford na snímku ze srpna 1965, kdy se připravoval na jednu ze svých misí

Článek

„Generál Tom Stafford odešel do věčného nebe, které tak odvážně prozkoumával jako astronaut programů Gemini a Apollo a také jako mírotvůrce v misi Apollo–Sojuz. Ti z nás, kteří měli tu čest ho znát, jsou velmi smutní, ale vděční, že jsme poznali velikána,“ uvedl na síti X šéf NASA Bill Nelson.

Stafford se narodil v roce 1930 v Oklahomě, absolvoval americkou vojenskou námořní akademii a později se stal zkušebním pilotem amerického letectva. NASA si jej v roce 1962 vybrala do druhé skupiny amerických astronautů. „Jako malý kluk jsem chtěl létat s letadly a později být pilotem stíhačky. Chtěl jsem letět výš a rychleji,“ uvedl podle NPR Stafford s tím, že lety do vesmíru pro něj byly „logický dalším krokem“.

Stafford letěl do vesmíru na palubě Gemini 6 a poté na Gemini 9. V roce 1969 velel misi Apollo 10, při níž NASA podruhé obletěla Měsíc. Byla to generální zkouška před prvním přistáním NASA na Měsíci o dva měsíce později.

Foto: archiv Space Mission

Řídicí loď mise Apollo 11

Při poslední cestě do vesmíru v roce 1975 se setkal se sovětskými kosmonauty v rámci mise Sojuz–Apollo, což byl první společný let sovětské a americké lodi. Akce, která měla velký politický význam, se proslavila jako „vesmírné podání rukou“ mezi Staffordem a sovětským kosmonautem Leonovem.

Stafford se dva roky před touto misí učil rusky a navštívil Moskvu. V roce 2016 prohlásil řekl, že tato mise byla důležitá, protože ukončila vesmírné soupeření. „Dokázali jsme, že dvě země s různými jazyky, odlišnými měrnými jednotkami a rozhodně značně odlišnými politickými systémy mohou spolupracovat na dosažení společného cíle,“ řekl podle NPR.

Na ISS dorazili noví astronauti

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám